Mina Petrila se (re)deschide şi este în plin proces de reconversie!

După succesul evenimentului cultural organizat la Petrila de Ziua Muncii, Planeta Petrila şi ACV cu sprijinul AFCN și cu susținerea Primăriei orașului Petrila, Facultății de Arhitectură Timișoara, Asociației Ephemair, Societățiilor Culturale Condiția Română, În comunitate, IDEILAGRAM și-au propus să aducă aducă în atenție oportunitatea redeschiderii minei Petrila, odată cu reconversia acesteia din exploatare minieră în exploatare culturală.

”Exploatarea Culturală Petrila aduce energii creative pentru reimaginarea patrimoniului industrial prin activități culturale și pentru asta pune din nou la un loc artiști, specialiști, autorități și publicul local”, spun inițiatorii acestui proiect.

Evenimentul se desfășoară între 10 și 12 august 2018 și este împărțit în două secțiuni, un laborator teoretic și unul artistic, prin care vom testa împreună diverse scenarii de activare viitoare a minei și a comunității locale. Abordăm trei teme: oraşe în declin, patrimoniu construit şi natural, identitate.

Laboratorul teoretic vă invită la un dialog moderat și dezvoltat de: arhitecții Ilinca Păun Constantinescu (București) și Augustin Ioan (București) și istoricul Ioan Piso (Cluj-Napoca). Dialogul va avea ca punct de pornire call-ul de lucrări scrise, lansat în 21 iunie: Apel pentru lucrări – Petrila și Valea Jiului

Laboratorul artistic va consta în transpunerea celor trei teme în intervenții artistice in situ care transformă privitorul din spectator în participant. Ion Barbu (Petrila), Suzana Dan (București), Renée Renard şi Ciprian Chirileanu (Timișoara), Ovidiu Zimcea (Timișoara) și Auăleu Teatru (Timișoara) vor transforma Mina într-un spațiu viu, generând împreună un traseu expozițional.

Iată deci că Mina Petrila se (re)deschide şi este în plin proces de reconversie!

[slideshow_deploy id=’57197′]