Președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, Gheorghe Ile, apreciază că despărțirea de fiecare dintre ultimii veterani de război din comunitățile locale hunedorene este, dincolo de tristețea acestui tip de eveniment, o trecere a celui decedat în marea carte a Eroilor Neamului Românesc.
Ca o coincidență interesantă, la împlinirea a 77 de ani de la cel mai celebru ordin din istoria Armatei Române – ”Ostași, vă ordon: Treceți Prutul !” – vineri, 22 iunie 2018, a fost condus pe ultimul drum unul dintre ultimii veterani din județul Hunedoara ai celui de-al doilea război mondial: Nicolae Dănilă, din comuna Baru, care în decembrie ar fi împlinit 96 de ani.
Filiala Județeană Hunedoara a A. N. Cultul Eroilor ”Regina Maria” a participat la acest eveniment cu o delegație condusă chiar de către președintele ei, Cpt. (rtg) Ing. Gheorghe Ile, împreună cu Dorel Șchiopu, secretarul executiv și plt. adj. (r) Sorel Dușa, membru în Biroul Executiv Județean, dar și cu Ludovic Ghetzi, președintele fanfarei din Vulcan. Un invitat special la această ceremonie a fost de asemenea veteranul Alexandru Dobocan, de 99 de ani, din Petrila, care a fost foarte emoționat să-l conducă pe ultimul drum pe camaradul său de arme.
La ceremonie, a fost depus o coroană de flori cu panglică tricoloră din partea asociației, iar pe sicriul veteranului a fost depus un tricolor care, la sfârșitul ceremonialului a fost predat familiei, în semn de apreciere și de omagiu pentru felu în care acesta și-a pus viața și sănătatea în slujba patriei.
Primarul comunei Baru, Daniel Răducanu a insistat în discursul domniei sale pe calitățile morale de excepție ale veteranului Nicolae Dănilă și pe faptul că a fost un reper și un exemplu demn de urmat în viața comunității comunei Baru. Primarul municipiului Vulcan a ținut să precizeze, la rândul său, că Nicolae Dănilă, odată cu trecerea în lumea celor drepți, și-a pierdut calitatea de veteran și a obținut-o pe cea de erou.
Dorel Șchiopu a prezentat celor prezenți la ceremonial un scurt istoric al drumului de foc pe care eroul Nicolae Dănilă l-a parcurs de la încorporare până la lăsarea la vatră, după terminarea războiului și a prizonieratului, pe care îl redăm în continuare:
”Conducem azi pe ultimul drum un veteran (Nicolae Dănilă, n. 27.12.1922-20.06.2018) care, din punctul meu de vedere și-a înțeles și și-a urmat menirea, atât pe cea pământeană, cât și pe cea spirituală. Nicolae Dănilă (până azi veteran, de azi erou, după cum foarte inspirat s-a precizat mai devreme) a plecat pe drumul de foc la încorporarea sa, în aprilie 1943, în plin război. Batalionul 10 Vânători de Munte, la care veteranul nostru Nicolae Dănilă (de azi erou) a avut mândria să servească patria, plecase la 22 iunie 1941 în misiunea de a dezrobi Basarabia și Bucovina, la ordinul Mareșalului Ion Antonescu, – iată ce coincidență interesantă – azi noapte la ora 2:00, s-au împlinit 77 de ani de la cel mai celebru ordin din istoria armatei române – ”Ostași, vă ordon: Treceți Prutul!”
Batalionul 10 Vânători de Munte s-a întors victorios pentru refacere în decembrie 1941, iar în iulie 1942 s-a reîntors pe front, în zona munților Caucaz. Când veteranul nostru Nicolae Dănilă (de azi erou) și-a întâlnit Batalionul pe front, acesta se afla în retragere din Caucaz spre Crimeea și avea misiunea de a curăți munții Jaila (din nordul Mării Negre) de partizani.
În august 1943 Grupul 5 Munte – unitate de elită a Armatei Române – format din Batalioanele 9 Vânători de Munte (unde a luptat veteranul Alexandru Dobocan) și 10 Vânători de Munte (unde a luptat veteranul Nicolae Dănilă) a fost vizitat pe front de însuși mareșalul Ion Antonescu, de la care a primit elogioase aprecieri.
În perioada aprilie – mai 1944 are loc evacuarea pe mare, la Constanța a trupelor de infanterie germane și române care fuseseră încercuite la Sevastopol. Trupele Grupului 5 Munte au fost trupele de sacrificiu care au acoperit și au asigurat această evacuare.
În august 1944, frontul ajunsese la granița de est a României și pentru că negocierile lui Antonescu cu aliații în vederea ieșirii onorabile din alianța cu Germania nu înregistrase rezultatele scontate, mareșalul a ordonat întărirea frontului din Moldova. Astfel, ziua de 23 august găsește Batalionul 10 Vânători de Munte pe frontul din Moldova.
Este important de precizat că momentul arestării mareșalului Ion Antonescu a surprins trupele române absolut nepregătite pentru întoarcerea armelor. Nu s-a dat un ordin de încetare a focului contra rușilor. În avalanșa de ordine de la 23 august 1944, în condițiile în care trupele române erau dezorientate, contrar uzanțelor de război, rușii au luat prizonieri regimente întregi (inclusiv Batalionul 10 Vânători de Munte, unde a luptat veteranul Nicolae Dănilă, de azi – erou), care au luat drumul îngrozitor al prizonieratului în lagărele din Siberia.
Aceste aspecte au determinat mulți istorici să considere actul de la 23 august 1944 mai curând unul de trădare națională decât unul de curaj. Probabil că regele Mihai nu se aștepta să-l poată aresta atât de ușor pe Antonescu! L-a arestat, dar după aceea nu a știut sau nu a putut să transmită măsurile necesare pentru protejarea trupelor române, pentru ca zecile de mii de ostași români să nu devină prizonieri de război. Lagărele din URSS în care au ajuns trupele Grupului 5 Munte (unitate de elită a Armatei Române) au fost: Aktiubinsk, Otransk și Buga – Ela. Veteranul nostru, Nicolae Dănilă, (de azi – erou) a îndurat ororile inimaginabile ale prizonieratului în perioada 23 august 1944 – 6 septembrie 1945. Condițiile erau extrem de grele și, pentru a exemplifica, vă amintesc una dintre miile de mărturii ale celor care le-au îndurat, în care se descrie bătaia dintre un maior român și un sublocotenent ceh pentru un … șobolan!
În octombrie 1945, în cadrul unui schimb de prizonieri, veteranul Nicolae Dănilă, de azi – erou, este eliberat. Își va continua stagiul militar până la 12 iulie 1946, când este lăsat la vatră. După 1990, devine un participant activ la viața Asociației Veteranilor de Război. Numele veteranului nostru – Nicolae Dănilă, de azi, erou – apare în cel puțin două lucrări:
- Albumul omagial ”Și noi am fost Vânători de Munte”;
- Monografia ”Istoricul Batalionuliu 10 Vânători de Munte”.
Poate cel mai impresionant discurs de la acest eveniment a fost cel al veteranului Alexandru Dobocan, (99 de ani), ale cărui fraze au dat impresia că sunt coborâte din cronici! Acesta a descris momente pe care le-a trăit în timpul războiului, faptul că toată viața a fost ajutat de credința în Dumnezeu dar, a ținut să atragă atenția celor tineri că avem o țară frumoasă pe care trebuie să o iubim și să o slujim necondiționat.
Așa cum se cuvine unui Erou al Neamului Românesc, trecerea în lumea drepților a veteranului Nicolae Dănilă a fost însoțită, la finalul ceremonialului și în momentul depunerii în mormânt, de emoționantul imn ”Stingerea”, interpretat la trompetă de șeful Fanfarei din municipiul Vulcan, într-un fel care a emoționat întreaga asistență.
Dumnezeu să-l ierte pe eroul Nicolae Dănilă și pe toți eroii neamului!