Astăzi este Ziua Internaţională a Dunării, care marchează semnarea, la 29 iunie 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului. Celebrată de peste 81 de milioane de oameni în 14 ţări, prin sute de evenimente, Ziua Internaţională a Dunării, implică Instituţii Publice, Autorităţi Locale şi ONG-uri. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est.
Chiar dacă Dunărea şi-a iesit din matcă, evenimentele dedicate fluviului şi râurilor ce-i alimentează debitul, au loc în Romania în numeroase locaţii. La Orșova, la invitația A.B.A Jiu, la Conferința ”Danube Day” prilejuită de Ziua Dunării, a fost prezent și directorul general Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram.
”Am participat astăzi, la Orșova, la invitația A.B.A Jiu , la Conferința ”Danube Day” prilejuită de Ziua Dunării. I-am spus domnului ministru Deneș că, dacă așa cum reliefa prefectul, colegul si prietenul meu de la SGA Gorj, Ion Călinoiu, ”Jiul Dunăre se face”, noi, cei din Valea Jiului și eu personal, ne mândrim că un om din Valea Jiului este cel care a parcurs înot toată Dunărea. De altfel, poate că Avram Iancu ar fi trebuit invitat la ”Ziua Internațională a Dunării”, pentru ca acest eveniment să fie nu doar reușit, ci și complet. În altă ordine de idei, sunt convins că împreună putem acționa în mod eficient pentru a valorifica așa cum trebuie această resursă de mare valoare care este Dunărea, o resursă de care România beneficiază din fericire la cote maxime”, a spus Costel Avram.
Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei (după Volga). Izvorăște din Munții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg ce izvorăsc de sub vârful Kandel (1241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) la cca 1 km est de castelul Fürstenberg. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.
Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte șapte țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad, cu un parcurs de 1.075 de kilometri pe teritoriul nostru, Dunărea oferă României un potețial economic uriaș.
Încă de la intrarea în țară fluviul străbate cel mai spectaculos defileu din Europa, unde în ultimii ani s-a dezvoltat una dintre cele mai interesante zone turistice de la noi. Urmează sistemele hidroenergetice de la Porțile de Fier I și II, care dau mai bine de 15% din energia electrică a României, hidrocentrala de la Porțile de Fier I fiind una dintre cele mai mari cosntrucții hidrotehnice din Europa.
De la izvoare până la vărsare, Dunărea reprezintă, spun specialiștii, cea mai mare suprafață neîntreruptă de zone umede din lume. Fluviul adăpostește nu mai puțin de 320 de specii de păsări, mare parte dintre acesta putând fi întâlnite, desigur, în paradisul exotic din Deltă, unde turismul a explodat, de asemenea, în ultimii ani. (Wikipedia)