Dincolo de investițiile publice care vizează creșterea gradului de civilizație urbană și de confort pentru cetățenii din orașul Uricani, preocupările administrației publice locale din orașul Uricani în ceea ce privește investițiile publice se îndreaptă tot mai mult spre sectorul de dezvoltare a infrastructurii de turism. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu este ferm convins că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, zona turistică a Uricaniului va deveni un motor de dezvoltare locală foarte valoros.
În această evaluare, primarul din Uricani este încurajat de succesul din ce în ce mai mare de care se bucură unele proiecte de anvergură derulate în domeniul sportiv și turistic, care generează deja un flux important de turiști prezenți în Uricani, în special în zona Parcului Național Retezat. Din acest motiv, unul din proiectele cele mai ambițioase pe care municipalitatea din Uricani și le-a propus în Strategia de Dezvoltare în baza căreia au fost creionate și câteva idei de dezvoltare ce vor face obiectul unui proiect european pe care Primăria Uricani intenționează să-l realizeze, este cel intitulat sugestiv ”Poarta de Intrare în Parcul Național Retezat”.
”Am adus acest proiect chiar și în atenția comisarului european Corina Crețu dar și a doamnei ministru Rovana Plumb și sperăm că vom găsi, împreună cu acestea, soluții pentru finanțare și realizare. De fapt, proiectul ”Poarta de Intrare în Parcul Național Retezat” este un proiect complex care vizează, printre altele, dezvoltarea unui complex turistic multifuncțional în zona lacului artificial de la Câmpu lui Neag și perimetrul fostei mine de acolo, unde Primăria Uricani deține circa 40 de hectare de teren. Am venit cu ideea de a creea acolo un muzeu al civilizatiei Văii Jiului, cu tot ceea ce înseamnă valorificarea zestrei folclorice și geografice de care dispunem; a unui muzeu al mineritului, după modelele existente și în alte foste regiuni miniere închise din Europa. Vrem să amenajm pe terenul din jurul lacului mai multe baze sportive în jurul unui aqualand, cu faciltăți pentru pescuitul sportiv, pentru divertisment cu tiroliene, platforme de cățărare ș.a.m.d.. Vrem în același timp să realizăm aici o serie de puncte de plecare spre traseele alpine, spre peșterile din zonă, spre lacurile și pâraiele de munte, puncte de unde turiștii să poată beneficia de suportul unor ghizi profesioniști și de echipamente specifice. Sunt convins că un astfel de proiect va genera după sine și o adevărată explozie a investițiilor private în capacitățile de cazare și alimentație publică, dar și de valorificare a altor produse și servicii de pe urma cărora cetățenii din Uricani să poată beneficia în viitor”, spune Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Desigur, una dintre cele mai importante investiții publice care trebuie duse la bun sfârșit pentru a da o șansă la dezvoltarea turistică a zonei este finalizarea drumului național 66A până dincolo de munte, pe Valea Cernei și de aici, mai departe, până în stațiunea balneară Băile Herculane.
O altă inițiativă de dezvoltare a turismului pe raza orașului Uricani, pentru care autoritățile locale au depus deja un proiect în vederea finanțării din fonduri europene nerambursabile, vizează transformarea unui alt fost perimetru minier într-o zonă de picnic, care va fi construită chiar pe locul în care acum se află ruinele sediului principal al fostei mine de la Valea de Brazi. ”Primăria Uricani a depus un proiect pe fonduri europene care este în fază avansată, fiind parcurse aproape toate etapele preliminare de evaluare, pentru a pune în valoare acest perimetru. Inițial, după cum știți, am vrut să facem aici un centru industrial, de producție. Am avut și un investitor italian dar, la vremea respectivă, unii consilieri au pus frână și investitorul pe care-l aveam a renunțat. Am găsit în cele din urmă o altă soluție pentru această zonă. Am introdus un proiect pe fonduri europene prin care vom reuși să demolăm clădirea fostei mine Valea de Brazi și să amenajăm în locul ei un loc de picnic”, explică primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu.
Edilul spune că spațiul, chiar dacă nu este unul foarte mare, odată cu reamenajarea lui, poate oferi un loc de picnic elegant, atractiv și dotat corespunzător, capabil să satisfacă pretențiile celor mai exigenți dintre utilizatori. Primarul Buhăescu spune că implementarea întregului proiect costă sub 2 milioane de lei. Mai mult, dacă totul merge bine, în acest an s-ar putea obține finanțarea europeană, iar anul viitor vor putea începe lucrările.
Acestor proiecte majore li se adaugă și alte investiții menite să încurajeze dezvoltarea turismului, scop în care Primăria și Consiliul local Uricani depune eforturi pentru transpunerea lor în practică.