Acțiune emblematică, organizată fără întrerupere de 46 de ani încoace, parada portului popular din cadrul Nedeii Vulcănene a adus și în acest an în atenția vulcănenilor, eleganța portului popular românesc, muzica de promenadă a fanfarei locale și, așa cum se întâmplă de câțiva ani buni, tinerii din cadrul secțiilor de sport ale CSM Vulcan, membrii ansamblurilor de muzică populară, voluntarii de la Crucea Roșie și alte grupuri de tineri generatori de succes din comunitatea locală a Vulcanului.
Ca de fiecare dată, în fruntea participanților la parada Nedeii Vulcănene s-a aflat primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, îmbrăcat într-un frumos costum tradițional momârlănesc. ”Avem datoria de a respecta faptul că însăși existența acestui eveniment – Nedeia Vulcăneeană – se datorează tradițiilor momârlanilor care coborau la această sărbătoare în cele mai frumoase straie populare. Chiar dacă, prin naștere eu sunt maramureșean, încă din tinerețe am fost ”adoptat” de această frumoasă regiune a Văii Jiului, unde pot spune că am trăit întreaga mea viață, motiv pentru care, din respect pentru oamenii acestor meleaguri, port cu mândrie, ori de câte ori am ocazia, la sărbători, portul tradițional momârlănesc. Cred că ar trebui să facem acest lucru cât mai mulți dintre noi, astfel încât Nedeia Vulcăneană să fie, măcar într-una din zilele acestui eveniment, o pledoarie pentru portul momârlănesc, pentru muzica populară și pentru tot ceea ce înseamnă tradiție și respect față de aceste valori”, a declarat primarul Gheorghe Ile.
De altfel, anul acesta, la parada portului popular, alături de primarul Ile, foarte mulți dintre consilierii locali și chiar simpli cetățeni ai Vulcanulu, au ținut să participe îmbrăcați în straie populare sau măcar în tricoul aniversar al Nedeii Vulcănene, oferit participanților activi la programul Nedeii de către autoritățile publice locale.
Parada Nedeii Vulcănene, care a străbătut orașul de la intrarea dintre Petroșani și până sus, la poalele Munților Vîlcan, la baza de agrement Brazi, a fost aplaudată la scenă deschisă de numărul mare de cetățeni care au ieșit în stradă, special pentru a-i vedea ce artizanii acestui frumos obicei păstrat la Vulcan de aproape o jumătate de secol.