La Vulcan, timp de aproape o săptămână, cetățenii au fost invitați, cu mic, cu mare, să ia parte la zecile de activități sportive, culturale, artistice precum și la o serie de festivități publice, toate prilejuite de marcarea celei de-a 46-a ediții a zilelor orașului, cunoscute aici sub (re)numele de ”Nedeia Vulcăneană”.
Pentru ediția din acest an, Consiliul local și Primăria municipiului Vulcan au creionat un program ceva mai special, având în vedere că toate activitățile publice ale administrației locale au fost înscrise în programul național al Centenarului României. Iată de ce, o serie de personalități ale vieții publice din municipiul Vulcan și din Valea Jiului au fost distinse, în cadrul evenimentului, cu diplome de onoare și cu medalii și insigne emise special în cinstea Centenarului.
În ciuda vremii capricioase, vulcănenii (și nu numai !) au fost prezenți, în număr mare, la toate activitățile cuprinse în calendarul ediției din acest an a ”Nedeii Vulcănene”. O ediție în care sportul a avut un rol ca de fiecare dată important, atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști. În acest sens, pe stadionul CSM Vulcan a avut loc, pentru prima oară după foarte mulți ani, un campionat al echipelor reprezentative de la toate școlile gimnaziale, turneul fiind câștigat (atât la categoria claselor III-IV, cât și la categoria claselor V-VI) de echipa Școlii gimnaziale nr. 4. De asemenea, secția de handbal a CSM Vulcan a fost gazda unui turneu național de junoare 3 și 4 la handbal, turneu câștigat de asemenea de sportivele din Vulcan. Un loc aparte în calendarul competițional al Nedeii Vulcănene l-au avut șahul (atât la seniori, cât și la juniori), concursurile de cros, biciclete sau role, ori jocurile de table și cărți de joc, care au adunat la start sute de competitori, răsplătiți de organizatori cu diplome, cupe și premii.
Tot la capitolul performanță putem înscrie festivitatea de premiere a elevilor olimpici și a sportivilor cu performanțe notabile la nivel regional, care au fost premiați de Consiliul local Vulcan și în acest an. ”Vreau să-i felicit pe toți copiii și tinerii din municipiul nostru care, la olimpiadele și concursurile școlare, la sport sau în activitățile extrașcolare, au obținut rezultate bune și foarte bune. Față de anii precedenți, datorită unor dispoziții date de Curtea de Conturi, noi, administrația locală, nu am avut posibiltatea legală de a-i mai premia decât pe cei care au participat la olimpiade și concursuri până la faza județeană. Pentru cei care au participat și au obținut rezultate la nivel național sau chiar internațional, noile prevederi legale spun că premierea acestora nu se mai poate face în plan local, aceasta urmând a fi făcută de Inspectoratele Școlare, Consiliul județean sau ministerul de resort. Asta nu ne împiedică însă să le mulțumim celor mai buni dintre copiii Vulcanului pentru rezultatele lor, care ne fac mândrii pe noi toți și care aduc prestigiu întregii noastre comunități locale”, a explicat primarul Gheorghe Ile.
Aceleași sentimente s-au făcut remarcate și cu prilejul activităților culturale care, în acest an, au adus în atenția vulcănenilor o nouă expoziție-eveniment a artistului fotograf internațional Francisc Nemeth (la care ne vom referi într-un articol separat) dar și lansarea unor volume biografice semnate de fostul prefect al județului Hunedoara, Bujor Bogdan (autor al cărții ”Crucea lui Bogdan”, o introspecție inedită asupra istoriei și tradițiilor vulcănenilor), respectiv de fostul primar al orașului Vulcan, Petru Barb (”Două orașe”, o biografie a activității depuse în plan adminstrativ de autor, în calitatea sa de primar al Vulcanului și Petroșaniului, deținută după anul 1970 și până în 1989).
Trei zile de spectacol au completat tabloul unei noi ediții de succes a zilelor Vulcanului, care se derulează aici, neîntrerupt, de 46 de ani, sub genericul ”Nedeia Vulcăneană”. Că tradiția va merge, în mod cert, înainte, o confirmă deja numărul foarte mare de tineri artiști locali care au urcat pe scena ”Nedeii Vulcănene” în chiar prima zi rezervată concertelor de muzică ușoară și populară și care au cules aplauze binemeritate din partea publicului. Tot cu aplauze au fost răsplătiți și invitații spectacolului de muzică tânără care au concertat sâmbătă seara la Vulcan, într-un concert încheiat în miez de noapte cu un impresionant (ca de fiecare dată) foc de artificii: Vescan, DJ Project &Mira și Bere Gratis.
Punctul culminant al unei săptămâni întregi de activități cultural-artistice și sportive a fost înregistrat, în mod cert, duminică, atunci când Vulcanul a sărbătorit, cu mic-cu mare, sărbătoarea tradițiilor populare, a cântecului, jocului și portului românesc care definesc orice nedeie. În frunte cu primarul Gheorghe Ile (îmbrăcat în portul tradițional al momârlanilor) și consilierii locali, ansamblurile folclorice locale, sportivii, Crucea Roșie, asociațiile reprezentative și numeroși cetățeni ai Vulcanului au participat la parada de pe Bulevardul Mihai Viteazu și, mai apoi, la nedeiea câmpenească de la baza de agrement Brazi, acolo unde au încins hora pe muzica unor rapsozi valoroși din toate provinciile folclorice ale țării: Geanina Gavrilă, Marian Gogan, Teodora Filip, Felician Nicola, Suzana Toader, Victorița Lăcătușu și, bineînțeles, Elena Merișoreanu.