Directorul companiei de apă din Valea Jiului, Costel Avram este de părere că, în condițiile în care nu ar fi existat investiții în modernizarea stațiilor de tratate a apei, precipitațile abundente din ultimele săptămâni ar fi afectat în mod grav furnizarea apei potabile pentru locuitorii Văii Jiului iar oamenii puteau rămâne fără apă la robinet chiar și pentru mai multe zile.
”Diferența între stațiile de tratate în care au fost făcute investiți europene și cele în care nu am reușit încă să realizăm lucrări de modernizare a fost cât se poate de categorică, în perioada ploilor din luna iunie și iulie. Ca să vă dau numai un singur termen de comparație, vă spun că, în toată această perioadă de timp, indiferent cât de mult a plouat, nu am fost nevoiți să oprim stațiile de tratate a apei de la Valea de Pești (cu toate că aceasta funcționează acum cu apă din captările directe ale Apa Serv, barajul de la Valea de Pești fiind golit pentru reparații) sau de la Jieț. În schimb, stațiile de la Taia și Zănoaga au fost oprite de mai multe ori, pentru că nu au putut face față turbidității. Important este că, deși vremea a fost capricioasă, Apa Serv a furnizat cetățenilor din Valea Jiului apă potabilă 24 de ore din 24”, spune Costel Avram.
Acesta arată însă că, pentru a face față ploilor și torenților care au generat o turbiditate ridicată a apei, s-a utilizat o cantitate mai mare de reactivi, fapt care a condus la o creștere semnificativă a costurilor de operare ale Apa Serv. Spre exemplu, numai în primele 20 de zile ale lunii iunie, în conditiile în care au fost și precipitații de 80 de l/mp, cheltuielile celor de la Apa Serv au ajuns la nivelul unor cheltuiel medii ce acoperă, de
obicei, un an întreg.
Costuri mult mai mari s-au înregistrat și în ceea ce privește activitatea de epurare a apelor uzate, unde, deoarece sistemul de evacuare a apelor pluviale este prin tot prin sistemul de canalizare, toată cantitatea de apă trece prin stația de epurare de la Dănuțoni, care a fost obligată să proceseze o cantitate dublă de apă uzată.
În aceste condiții, inevitabil, și facturile la apă vor crește în perioada următoare. ”Nu vobim aici de o majorare de tarif. Nimeni nu va plăti mai mult pentru apa potabilă consumată și nici pentru canalizare. Există însă acele costuri pentru evacuarea apelor pluviale, pentru care calculul se face, potrivit prevederilor contractuale pe care le avem cu beneficiarii noștri, în urma unui indicator al cantității de precipitații furnizat de Filiala din Craiova a Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie (INMH). Vreau să vă spun că numai în luna iunie, potrivit cifrelor oficiale comunicate de INMH, cantitatea de precipitații care a căzut în Valea Jiului a fost peste media înregistrată pe întregul an 2017, când s-a consemnat o medie de 21 l/mp. Acum, doar într-o lună, am avut dublul acestei cantități de ploi. Sigur că acest fapt se va regăsi și pe facturile emise de Apa Serv”, precizează Costel Avram, directorul general al Apa Serv.
Potrivit acestuia, chiar dacă vremea nu dă încă semne de îmbunare, echipele de intervenție ale operatorului de apă și canalizare din Valea Jiului, dar și cei care deservesc stațiile de tratare, respectiv de epurare a apelor uzate, sunt permenent pregătiți să intervină în caz de nevoie, astfel încât populația din localitățile Văii Jiului să aibă acces la apă potabilă 24 de ore din 24, iar problemele de canalizare, care e posibil să mai apară pe fondul căderilor de ploi abundente, să fie fie rezolvate în cel mai scurt timp, cu cât mai puține pagube.