Câțiva oameni pasionați, talentați și cu multă imaginațe au găsit o soluție prin care amestecatul peisaj industrial și geografic din arealul fostei exploatări miniere de la Bărbăteni, de pe Valea Mierlașului din municipiul Lupeni, să poată fi pus în valoare și să atragă turiști și localnici deopotrivă. Așa s-a născut proiectul de ecoturism intitulat ”Retezat… la apusul Minei Bărbăteni”.
Inițativa aparține tinerilor de la Clubul Green Impact Titanii din municipul Lupeni care au amenajat, într-un spațiu sugestiv intitulat ”Galeria de coastă Mierlasa”, într-un mod absolut original, un spațiu de recreere cu valențe culturale. Acest loc a fost sâmbătă, 21 iulie 2018 – data inaugurării oficiale, scena unei manifestări cultural-artistice inedite. Astfel, cei care au avut inspirația de a participa la eveniment, au putut să-și facă fotografii în postură de miner venind de pe galerie, au vizionat proiecții de film, au putut vizita mini-Muzeul Mineritului, au avut parte de un picnic în natură și s-au putut bucura de un concert folk de excepție susținut de apreciatul artist lupenean Cătălin Stepa.
În plus, grație panourilor informative montate în perimetrul cultural ce definește acest frumos proiect al tinerilor din Lupeni, vizitatorii au putut afla câteva informații relevante din viața și dispariția Minei Bărbăteni, dar și câte ceva despre viața de miner, despre prânzul mineresc, despre accidentele care nu au ocolit nici această mină, despre condițile de muncă ale ortacilor, dar și despre oportunitățile de turism pe care le deschide această zonă, considerată a fi o altă poartă de intrare spre Munții Retezat. Tot aici a fost amenajată o interesantă expoziție cu obiecte și efecte minerești, care au aparținut chiar unor mineri adevărați. De la unelte miniere (târnăcop, sapă, lopată sau picamer) la echipament minier (salopetă, cască, lampă, vestă, mănuși, cizme sau mărci de pontaj) toate acesta se regăsesc în mini-muzeul de la Galeria de coastă Mierleasa.
Voluntarii de la Clubul Green Impact Titanii din municipul Lupeni s-au bucurat, pentru materializarea acestui proiect, de sprijin din partea Fundației Noi Orizonturi Lupeni, Primăriei municipului Lupeni, SC Comexim SRL Lupeni, SC Vadati SRL Lupeni, Ocolului Silvic Lupeni, Exploatării Miniere Lupeni, Școlii gimnaziale nr. 2 Lupeni, Asociației părinților de la Școala gimnaiză nr. 2 Lupeni.