Schimb de informații și de idei între studenții Universității din București și voluntarii pentru Geoparc
O tabără de studii aplicate în teren i-a ajutat pe 10 studenți ai Facultății de Geologie și Geofizică de la Universitatea din București să descopere frumusețea muncii de geolog și să înțeleagă, la fața locului, ce înseamnă un Geoparc Internațional UNESCO. În cercetările lor de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, ei au fost îndrumați de conf. dr. Zoltán Csiki – Sava, de la Universitatea din București, unul dintre cei mai renumiți paleontologi români, la nivel internațional.
Timp de o săptămână, studenții au avut posibilitatea să pună în practică informațiile și cunoștințele acumulate în timpul cursurilor de geologie și de paleontologie. Pe teren, studenților li s-au alăturat și voluntari pentru Geoparc, dar și reprezentanți ai administrației Geoparcului, ceea ce a oferit o oportunitate excelentă ca atât studenții cât și voluntarii să ia parte la un adevărat schimb de experiență. Studenții au împărtășit cu voluntarii câteva dintre secretele muncii de teren ale unui geolog-paleontolog, iar voluntarii le-au povestit despre Geoparcul UNESCO și despre activitățile lor.
Cum discuțiile despre fosilele și dinozaurii din Geoparc au fost la ordinea zilei, atât studenții cât și voluntarii au avut posibilitatea de a afla detalii noi și interesante despre geoparc și despre viața în vremea dinozaurilor de la cei mai buni specialiști. În cadrul primei ediții a Conferințelor Geoparcului, eveniment organizat în cadrul Festivalului Dinozaurilor, lect. dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului, evaluator internațional UNESCO pentru Geoparcuri, și conf. dr. Zoltán Csiki – Sava i-au purtat pe cei prezenți într-o captivantă ”Călătorie în trecutul Țării Hațegului – de la Geoparc, la Insula Dinozaurilor”. Activitățile și punctele de vizitare ale Geoparcului au fost la rândul lor surse de informații și de descoperire pentru participanții la tabără.
Sub titulatura ”Țara Hațegului își dezvăluie misterele”, tabăra studențească este la a doua ediție în forma actuală, dar ea continuă o lungă tradiție pe actualul teritoriu al Geoparcului. De peste 40 de ani, studenți geologi ai Universității din București vin în Țara Hațegului pentru a aplica în teren noțiunile învățate pe băncile facultății. Pentru generații de studenți, studierea paleofaunei cu dinozauri pitici de pe fosta insulă a Hațegului și experiența dobândită în cadrul taberei au stat la baza multor lucrări de licență, disertație, doctorat, studii și articole științifice.
În acest an, tabăra a fost organizată cu sprijinul Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei – București, Dino Parc Râșnov și a Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București.