”Prin Valea Jiului, spre Marea Unire”. Acesta este titlul simpozionului care va avea loc vineri, 24 august 2018, de la ora 16,00 la sediul Primăriei municipiului Vulcan, în avanpremiera pelerinajului programat pentru sâmbătă, 25 august 2018 la Memorialul Eroilor Primului ăzboi Mondial din Pasul Vîlcan, acolo unde comunitatea ocală din Vulcan va marca Centenarul Marii Uniri.
Simpozionul ”Prin Valea Jiului, spre Marea Unire” este organizat de către Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan, în parteneiat cu Asociația Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria” – Filiala județului Huneodara (președinte: Gheorghe Ile) și Asociația Rosa Multiflora (ăreședinte: Costel Avram) și cu colaborarea Centrului de cercetări istorice ”preot Dumitru Bălașa” din Craiova. Evenimentul conferă celor interesați oportunitatea de a afla, din prezentările unor reputați istorici, crâmpeie din istoria luptelor din Primul Război Mondial de pe frontul deschis în Munții Vîlcanului și despre rolul pe care aceastea l-au avut în făurirea actului istoric de la 1 Decembrie 1918, eveniment al cărui Centenar îl sărbătorim cu toții în acest an.
Potrivit infomațiilor prezentate de secretarul executiv al Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” – Filiala județului Hunedoara, Ioan Dorel Șchiopu, la acest simpozion au fost invitați să susțină prelegeri o serie de personaltăți din lumea academică română, după cum urmează:
- prof.univ.dr. Radu Ștefan Vegatti (București), membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România;
- prof.univ.dr. Dinică Ciobotea (Craiova), coordonator științific al Centrului de cercetări istorice ”preot Dumitru Bălașa” ;
- prof.dr. Gabriel Croitoru (Craiova), membru al Institutului de Cercetări Socio-Umane ”C.S Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române;
- avocat.dr. Carstina Narcisa Vergatti (București), istoric, membru al Centrului de cercetări istorice ”preot Dumitru Bălașa” ;
- conf.univ.dr. Tudor Rățoi (Drobeta Tr. Severin), șef seviciu la Arhivele Naționale ale județului Mehedinți;
- prof. Eugen Petrescu (Rm Vâlcea), istoric, președinte al Centrului de cercetări istorice ”preot Dumitru Bălașa” ;
- col.(r) Ion Aldescu, scriitor, autor al volumului ”Armata Română în Valea Jiului”;
”Evenimentul este deschis participării tuturor celor interesați de subiectul aflat în dezbatere, unul pe care noi îl considerăm extrem de important în ceea ce privește istoria comunității noastre și în ceea ce privește evoluția întregului areal social-economic al Văii Jiului din ultimul secol. Motiv pentru care așteptăm cât mai mulți profesori, oameni de cultură, istorici, gazetari sau pur si simplu cetățeni pasionați de istorie, la aceste inedite dezbateri pe care Vulcanul are onoarea să le poată găzdui în acest important an pentru întreaga Românie”, spune primarul Vulcanului, ing Gheorghe Ile – președintele Filialei județene Huneodara a Asociației ”Cultul Eroilor-Regina Maria”.
Simpozionul ”Prin Valea Jiului, spre Marea Unire” va fi urmat, în jurul orelor 20,00 ale aceleiași zile de vineri, 24 august, de un ceremonial militar ce se va desfășura la Cimitirul Eroilor din cartierul Coroești-Vulcan, unde vor fi trase salve de onoare în cinstea eroilor miltari căzuți pe frontul de luptă din 1916, la Pasul Vîlcan, ceremonial urmat de o defilare a militarilor, cu torțe, pe Bulevardul Mihai Viteazu, până la Monumentul Eroului Necunoscut din curtea școlii generale ”Theodora Lucaciu” de la Vulcan. Pentru acest eveniment, la Vulcan vor fi prezenți membri ai asociațiilor ”Tradiții Ostășești” și ”6 Dorobanți”, care vor prezenta uniformele și armele model 1916 ale armatelor combatante pe frontul din Valea Jiului din Primul Război Mondial, respectiv România, Germania și Austro-Ungaria.