Una dintre cele mai importante și cele mai așteptate investiții în infrastructura rutieră de interes turistic din regiunea Văii Jiului – modernizarea Drumului județean 709F Cabana Rusu-Masivul Parâng – a demarat astăzi, în mod oficial, după ce președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Flavius Bobora a semnat contractul de execuție al lucrării cu reprezentantul firmei câștigătoare a licitației organziate de CJH, Strabag (Austria).
Semnarea documentelor aferente acestui contract a fost făcută, în mod simbolic, chiar la capătul de sus al drumului județean, în Masivul Parâng, în prezența investitorilor în turism din zonă, a consilierilor județeni Doinița Maria Bălănesc, Maria Ivăniși și Alina Dunca, a administratorului public al județului Hunedoara – Costel Avram, a viceprimarului municipiului Petroșani – Florin Nicolae și reprezentanților pentru România ai firmei Strabag.
Președintele Consiliului județean Hunedoara, Mircea Bobora apreciază că realizarea acestui obiectiv va impulsiona în mod decisiv dezvoltarea turismului în această stațiune pe care domnia sa o consideră la fel de frumoasă cu stațiunile montane din Austria sau Germania. ”Cred că această zonă frumoasă care este Parângul poate rivaliza cu orice altă staţiune din Bavaria sau Austria. Consider că eficienţa investiţiei pe care o începem astăzi pentru realizarea unui turism european este maximă şi asta nu doar pentru relaţia Cabana Rusu – Parâng, ci pentru tot ceea ce înseamnă o abordare integrată de dezvoltare a unei zone turistice de excepţie”, a declarat Mircea Bobora.
Președintele Consiliului județean Hunedoara spune că această investiție a fost demarată cu mai bine de un an și jumătate în urmă, însă procedurile de licitație au fost blocate de numeroase contestații a căror soluționare a întârziat foarte mult lucrarea. ”Doresc să le transmit mulţumirile mele cabanierilor și investitorilor din Parâng, cu care am avut câteva discuţii şi lor trebuie să le spun că încercările naostre au fost continue pentru definitivarea investiţiei, așa cum am asumat acest lucru în programul politic din 2016 cu care am câștigat alegerile la Consiliul județean. Le mulțumesc pentru răbdare și pentru că au înțeles că în orice contract derulat din bani publici, legalitatea primează și ea trebuie respectată fără rezerve. Acum avem o sentinţă definitivă a Curţii de Apel Alba Iulia şi un câştigător al licitaţiei, am semnat un contract și nu-mi rămâne decât să le urez succes celor de la firma Strabag în execuția acestui proiect a cărui finalizare o așteptăm cu toții cât mai repede posibil”, a mai spus Mircea Bobora.
Preocupările pentru modernizarea drumului de acces spre stațiune Parâng sunt însă, după cum avea să precizeze administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, mult mai vechi. ”În urmă cu 18 ani, ca vicepreședinte al Consiliului județean Hunedoara, prima hotărâre de Guvern pe care am semnat-o împreună cu prefectul de atunci, Sorin Apostu a fost clasificarea drumului de la Cabana Rusu în Masivul Parâng, drept drum județean, convinși fiind că astfel vom putea să găsim o formulă pentru a-l moderniza. Iată că, într-o fericită coincidență, mă regăsesc în postura ca, în calitate de administrator public, să particip tocmai la semnarea contractului de finanțare a lucrărilor de modernizare a acestui drum”, a declarat Costel Avram.
Chiar dacă au avut multă vreme de așteptat, investitorii din Parâng sunt acum bucuroși că, în sfârșit, lucrările de modernizare a drumului de acces în stațiunea Parâng vor fi realizate. În opinia unuia dintre cei mai vechi investitori în turism din această zonă, Răzvan Marica, finalizarea acestui drum va avea un impact uriaș în creșterea numărului de turiști care vor veni în Parâng. „După părerea mea, reabilitarea acestui drum ar însemna să putem practica aici, în Parâng, un turism care să nu mai fie dependent doar de sezonul de schi. Odată cu acest drum, cred că numărul turiştilor în Parâng s-ar tripla. Iată de ce, noi, membri Asociației Cabanierilor din Parâng vă mulțumim pentru finanțarea acestei investiții”, a declarat Răzvan Marica, preşedintele Asociaţiei Cabanierilor din Parâng.
Pentru realizarea tuturor lucrărilor necesare modernizării acestui drum în lungime totală de 3,7 km, respectiv lărgire la două benzi, realizarea de rigole betonate și sisteme de captare și dirijare a apelor pluviale, construirea a 23 de podeţe, realizarea de gabioane, ziduri de sprijin şi parapeţi de siguranţă și, în final, asfaltare pe întreaga suprafață, constructorul va avea la dispoziție 27 de luni și un buget de 17.308.917,86 lei. Directorul Regionalei Vest România al firmei Strabag, Marius Ungureanu, prezent astăzi la ceremonia de semnare a contractului cu Consiliul județean, apreciază că, dacă iarna nu va fi una foarte lungă, este posibil ca lucrările la acest drum montan, care constituie și o lucrare de pionierat pentru firma Strabag în România, ar putea să fi încheiate chiar mai repede de termenul stablit. ”Personalul nostru este pregătit pentru a începe lucrarea. În ceea ce mă privește, am fost îndrăgostit de la pima vedere de acest peisaj minunat şi cred că investiția aceasta este și pentru noi o provocare, pentru că deși nu este simplu de realizat, ea va fi o carte de vizită și pentru noi în pespectiva viitoarelor investiții. Spun asta deoarece drumurile uşoare, cele de la câmpie, s-au cam terminat și n România, iar acum cred că vine momentul să ne pregătim să abordăm tot ai multe lucrări în infrastructura rutieră de la munte”, a declarat Marius Ungureanu.
De pe acum, cu documentele de execuție a acestui obiectiv semnate, cu finanțarea asigurată, cert este că, așa cum dă asigurări Costel Avram, administratorul public al județului, pe data de 3 septembrie va fi dat ordinul de începere a lucrărilor, iar de la acesta curge efectiv termenul de maxim 27 de luni până la finalizarea acestora.