Prima ediție a Forumului Autorităților de Reglementare în Domeniul Securității Miniere urmează să-și deschidă lucrările, anul acesta, în perioada 13-14 septembrie 2018 în Capitala Federației Ruse, Moscova.
România va face parte din acest important organism mondial și va fi reprezentată la lucrările Forumului constitutiv de către o delegație a INCD-INSEMEX Petroșani. Delegația va fi compusă din dr. ing. George Artur Găman – director general al INCD-INSEMEX și dr.ing. Emilan Ghicioi – director științific.
La evenimentul constituiv al noului organism internațional vor participa reprezentanți ai autorităților din Federația Rusă, China, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Vietnam, precum și specialisti din partea Organizației Internaționale a Muncii. În cadrul evenimentului vor fi prezentate problemele de securitate minieră cu care se confruntă fiecare stat membru și soluțiile de remediere a acestora, astfel încât numărul accidentelor miniere să fie redus la minim, prin stabilirea de măsuri inovative de securitate și sănătate în muncă, măsuri care să răspundă noilor cerințe și tehnologii de exploatare minieră.
Potrivit managerului general al INSEMEX, acest forum international reprezintă o inițiativă a Federației Ruse, fiind propus spre înființare de către Serviciul Federal pentru Supraveghere Ecologică, Tehnologică și Nucleară. Forumului își propune, printre altele, să reunească, să dezvolte și să îmbunãtãțească relațiile de cooperare între organismele internaționale cu responsabilități de reglementare în domeniul securității miniere. ”Discuțiile premergătoare acestei reuniuni internaționale, care au fost purtate între reprezentanții autorităților naționale în domeniu, se vor materializa la Moscova prin înființarea acestui organism international, în cadrul căruia INCD INSEMEX va avea statut de membru fondator, urmând să reprezinte României în cadrul acestuia. După cum se știe, INCD INSEMEX Petroșani are preocupări constante pentru îmbunătățirea stării de securitate în industria minieră subterană din România, funcționând ca Stație de Cercetări pentru Securitate Minieră încă din anul 1949. Ulterior, activitățile noastre s-au extins tot mai mult, încorporând în prezent și activitățile de cercetare pentru industrii de suprafață cu pericol de apariție a atmosferelor explozive și/sau toxice” a declarat dr.ing. George Artur Găman.
Potrivit acestuia, în noul organism internațional al Autorităților de Reglementare în domeniul Securității Miniere, între membrii vor avea loc o serie de schimburi de informații și bune practici privind problemele de securitate și sănătate în muncă din industria extractivă.