Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-au întâlnit în cursul zilei de luni, 10 septembrie, la sediul Instituției Prefectului pentru a decide luarea unor măsuri în ceea ce privește mai multe situații apărute în județ.
Astfel, având în vedere situația epidemiologică la nivelul României privind pesta porcină africană, începând cu data de 10.09.2018, se interzice, pe o perioadă nedeterminată, organizarea pe teritoriul județului Hunedoara a târgurilor și expozițiilor de animale de interes zootehnic (porcine, ovine, caprine, păsări, cabaline și bovine). Hotărârea C.J.S.U. se va transmite tuturor unităților administrativ teritoriale din județ. În plus, prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Fabius Kiszely a dispus întărirea și intensificarea controalelor la transporturile de animale care tranzitează sau au ca și destinație județul Hunedoara. De asemenea, CJSU a decis că instituțiile implicate în gestionarea epizootiei trebuie să-și armonizeze procedurile de intervenție pentru îngrădirea efectelor pestei porcine în cazul apariției acesteia în județul Hunedoara.
În contextul apariției în județ a primului caz confirmat de infecție cu virusul West Nile și a unui alt caz suspect de îmbolnăvire cu acest virus, prefectul județului Hunedoara a dispus, de asemenea, monitorizarea operațiunilor de dezinsecție de către specialiști ai Direcției de Sănătate Publică. ”Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar și poate genera, în situații severe, encefalită iar în cazuri moderate sindrom febril și infecții asimptomatice. Pentru prevenirea contractării acestei boli, populația județului Hunedoara trebuie să se protejeze de mușcăturile de țânțari iar autoritățile locale au obligația să realizeze dezinsecții și amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație”, a arătat, în ședința CJSU, prefectul Tiberiu Fabius Kiszely.
În acest context, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primăriilor măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a impiedica dezvoltarea țânțarilor vectori ce pot transmite infecția cu virus West Nile:
• acțiuni de dezinsecție,
• amenajarea zonelor limitrofe bogate în vegetație,
• asanarea suprafețelor acoperite de luciu de apă
• salubrizarea teritoriului, intensificarea ritmului de ridicare a deșeurilor menajere.
Totodată, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite generate de virusului West Nile transmis de ţânţari, următoarele:
– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
– evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);
– utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;
– asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;
– îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;
– prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificați următoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Tot în cadrul ședinței de luni, 11 septembrie a CJSU, prefectul județului Hunedoara s-a arătat nemulțumit de vulnerabilitatea echipamentelor de transport și distribuție a energiei electrice care poate duce la o situație de criză în cazul colapsului infrastructurii critice. Kiszely dorește să afle când vor fi reconectați la rețea toți consumatorii din Orăștie afectați de avarie și cere distribuitorului de energie electrică o comunicare mai eficient și onestă cu oamenii.
În plus, prefectul de Hunedoara așteaptă din partea distribuitorului de energie electrică un raport detaliat cu privire la cauza avariei, ce a lăsat fără energie electrică mii de consumatori din municipiul Orăștie, și măsuri pentru evitarea unei situații similare.