Se caută soluții pentru termocentrale

Pe masa de lucru se află mai multe termocentrale pe cărbune, printre ele și cea de la Mintia. Acestea funcționează fără autorizația integrată de mediu, fapt ce a dus la deschiderea procedurii de infringement împotriva României încă din 2017.

Conferința organizată de Asociația Bankwatch România a reunit oficiali guvernamentali, printre aceștia fiind și secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, fost director al Termocentralei Paroșeni,  Marcela McAndrew, reprezentând departamentul juridic al Directoratului General de Mediu în cadrul Comisiei Europene, Cristina Prună, deputată și membră a Comisiei pentru industrii și servicii, Antoanela Costea, WWF România și Alexandru Mustață, Bankwatch România. „Nevoia pentru o discuție pe această temă este dată de contextul european – adoptarea pachetului legislativ „Energie curată pentru toți europenii” și național – pregătirea Planurilor Naționale Integrate Energie Schimbări Climatice (PNIESC), care trebuie să conțină obiectivele și strategiile statelor în domeniu pentru perioada 2020-2030. În același timp, mai multe termocentrale pe cărbune funcționează fără autorizația integrată de mediu, fapt ce a dus la deschiderea procedurii de infringement împotriva României încă din 2017. Un alt caz a fost demarat anul acesta în iulie, pentru că doar două unități – Govora 2 și Deva 2 – au emisii de dioxid de sulf și pulberi care depășesc pragul național alocat pentru toate instalațiile mari de ardere”, se precizează într-un comunicat al asociației.

Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a arătat că „o mare parte a capacităților de generare din sistemul energetic național sunt mai vechi de 30 de ani, iar problemele cele mai mari cu care se confruntă sunt legate de adaptarea la cerințele de mediu”. Acesta a recunoscut necesitatea unei strategii de înlocuire a acestora, dar și potențialul mare al României pentru folosirea energiei regenerabile.

[slideshow_deploy id=’20328′]