Municipiul Petroșani a intrat în era digitală a serviciilor publice de calitate

Municipiul Petroșani s-a alăturat, începând de astăzi, altor orașe importante din România, precum Cluj Napoca sau Alba Iulia, care au adoptat un program de smart city. Primele aplicații smart care sunt deja disponibile la nivelul municipalității din Petroșani au fost prezentate, în mod oficial, astăzi, în cadrul unei conferințe organizate de municipalitatea din Petroșani, împreună cu firma parteneră în dezvoltarea proiectului ”Petroșani Smart City 2018”.

La eveniment, alături de primarul Tiberiu Iacob Ridzi au mai participat Erik Barna – CEO Life is Hard, reprezentant al dezvoltatorului platformelor Smart City din România (cu mențiunea că domnia sa, deși locuiește la Cluj, este născut la Petroșani), Cristina Grigore – coordonator al Programului Peditel 1791 Sfat medical pediatric prin telefon și Anca Goron – manager de departament Cercetare-Dezvoltare al Life is Hard SA. De asemenea, la eveniment au participat viceprimarul municipiului Petroșani – Florin Nicolae, mai mulți consilieri locali municipali, managerul Spitalului de Urgență Petroșani – dr. Alin Vasilescu (împreună cu întreaga echipă de management a SUP), directori de școli, licee și instituții publice ș.a.m.d.

”Un oraș smart este un oraș în care comunitatea și administrația păstrează o legătură strânsă prin intermediul tehnologiilor moderne. Demarăm astăzi acest proiect pentru ca locuitorii municipiului nostru să intervină activ în viața edilitară a urbei, pentru a îmbunătăți nivelul de trai dar și pentru a ține pasul cu marile orașe ale României. Cele trei aplicații lansate astăzi sunt un prim pas spre un deziderat ambițios, al nostru, al tuturor: un oraș modern, curat, sănătos, prietenos cu mediul și atrăgător pentru tineri și vârstnici, deopotrivă. Pe această cale, vă lansez provocarea de a le folosi din plin, și chiar de a veni cu propuneri noi care să completeze aceste interacțiuni”, a declarat în deschiderea evenimentului, primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

 

Primele aplicații smart care sunt de pe acum disponibile și cetățenilor din Valea Jiului sunt:

  • donez450.ro – o aplicație care-și propune să vină în sprijinul donatorilor voluntari de sânge, care pot, prin simpla accesare a aceste aplicații, să afle în timp real când și unde este nevoie de o cantitate de sânge;
  • cityhealth.ro – o aplicație care-și propune să conecteze cetățenii din Petroșani direct cu reprezentanții Primăriei, în vederea sesizării unor probleme administrative în timp real, sesizări care vor fi preluate, abordate și rezolvate mai rapid de către reprezentanții administrației locale;
  • peditel.ro – o aplicație de mare succes la nivel național și chiar dincolo de granițele țării (în diaspora românească) prin care părinții pot obține, telefonic, atunci când au probleme legate de sănătatea copiilor lor, un sfat medical pediatric gratyit, în regim non-stop, prin intermediul celor 13 medici care au subscris proiectului derulat de Fundația Părinți din România.

”Serviciul Peditel1791 este o îmbinare între inovația tehnologică și profesionalismul, dedicarea, empatia, calmul medicilor. Toate gratuit, în beneficiul comunităților. Soluțiile de e-health dezvoltate prin și pentru orașul digital cresc calitatea vieții și mai ales oferă nediscriminatoriu, acces la servicii medicale de calitate, non-stop. Tehnologia salvează vieți, iar inovația soluțiilor smart oferă șansa unei comunități sănătoase cu acces la prevenție și asistență medicală specializată, zi și noapte, fără a aglomera serviciile de urgență ale unităților medicale”, a declarat Cristina Grigore, coordonator al Programului Peditel 1791.

 

În ceea ce privește dezvoltarea soluției de Smart City specifică municipalității, Anca Goron manager de departament al dezvoltatorului soluțiilor informatice de acest tip, spune că această aplicație este utilă atât administrației locale, prin posibilitatea de a avea un contact direct cu cetățenii, cât și acestora, prin posibilitatea de a semnala autorităților diverse probleme care apar în oraș, ân timp real.

Chiar dacă se află încă într-un stadiu incipient la nivelul României, studiile arată că, pe viitor, în mod direct proporțional cu interesul noilor generații față de tehnologie, aceste soluții vor deveni din ce în ce mai mult utilizate în orașele României, iar faptul că Petroșaniul se numără printre localitățile care fac pionierat în acest domeniu va fi un mare avantaj pentru comunitatea de aici. ”Inițiativele de acest tip se află încă la un stadiu incipent în România. Important este însă să începem să construim comunități în care tehnologia își aduce aportul la creșterea calității vieții. Lucrurile bune se construiesc în timp. Un oraș nu devine mai inteligent peste noapte, ci doar integrând în viața oamenilor tehnologie și infrastructură de ultimă generație. Compania noastră este foarte interesat de dezvoltarea acestor tipuri de aplicații Smart City pe care le oferim gratuit administrațiilor locale pentru că așa înțelegem să ne implicăm în viața comunității în care trăim”, a declarat directorul companiei Life is Hard, Erik Barna.

Toate cele trei aplicații lansate astăzi la Petroșani sunt disponibile, gratuit, pe web sau pot fi descărcate, de asemenea, gratuit, direct pe telefonul mobil din magazinele digitale Google Play sau AppStore. Despre rolul și modul de accesare al fiecărei aplicații de tip smart city disponibile și la Petroșani, vom detalia în articolele noastre viitoare.

[slideshow_deploy id=’27028′]