Care sunt așteptările comunităților din Valea Jiului după vizita comisarului european Corina Crețu la Petroșani

În programul vizitei sale de la Petroșani, comisarul european Corina Crețu a avut, pe lângă dezbaterile din cadrul programului conferinței privind ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică”, și câteva întâlniri în cadru restrâns cu reprezentanții administrațiilor publice locale din Valea Jiului, ai Consiliului județean Hunedoara și ai conducerii Universității din Petroșani.

Evident, primarii celor 6 localități dn Valea Jiului – Tiberiu Iacob Ridzi (Petroșani), Gheorghe Ile (Vulcan), Lucian Resmeriță (Lupeni), Dănuț Buhăescu (Uricani), Vasile Jurca (Petrila), Nicolae Dunca (Aninoasa) au venit la această întrevedere cu speranțe mari că, în urma acestui nou pas al demersurilor făcute de Comisia European Guvernul României, aceast regiune ar putea primi un nou impuls de dezvoltare. Întâlniri între reprezentanții adminisrațiilor locale din Valea Jiului, atât cu comisarul european Corina Crețu, dar și cu ministrul Fondurilor Europene – Romava Plumb sau cu ministrul Românilor de Pretutindeni – Natalia Intotero, au mai avut loc în ultimii doi ani, iar în urma acestora cei 6 primari au vorbit cu optimism despre perspectivă.

Dacă îi dăm crezare primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, atunci este posibil ca întâlnirea din această săptămână de la Petroșani, chiar dacă a fost organziată sub egida unei conferederații sindicale, să fi fost una decisivă în ceea ce privește cuprinderea în mod expres a regiunii Văii Jiului în Programul pe care-l dezvoltă Comisia Europeană pentru sprijinirea comunităților miniere din zonele Europei afectate economic și social de restrângerea sectorului minier. ”Noi sperăm că Valea Jiului va fi regiunea din România care va intra n acest program european, fapt care ar putea aduce aici importante fonduri europene cu care avem o șansă mare de a dezvolta infrastructura, de a dezvolta noi sectoare de activitate economică, de a salva practic Valea Jiului de la un viitor, altfel, sumbru. Am însă încredere că doamna Corjna Crețu și Guvenul României ne vor, ca și până acum, aliați de nădejde în demersurile noastre de salvare a Văii Jiului”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Ceva mai rezervat acum, după ce în urmă cu câteva luni, în urma conferinței de lansare a Proiectului Comisiei Europene pentru zonele miniere, manifesta ceva mai mult optimism, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a remarcat, după evenimentul de joi, 13 septembrie, de la Universitatea Petroșani, doar că au avut loc discuții comune ce pot constitui un punct de plecare în abordarea programelor europene puse la dispoziția regiunilor miniere de către Uniunea Europeană. ”Am participat, la invitația Confederației MERIDIAN, la întâlnirea organizată la Universitatea din Petroșani, în cadrul conferinței cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziția energeticã”. În prezența Comisarului European Corina Crețu, dar și a factorilor de decizie din Comisia Europeană, Guvernul României, autorități locale, sindicate și mediu de afaceri au avut loc discuții în încercarea de a găsi soluții pentru viitorul Văii Jiului. Să fie într-un ceas bun!”, a spus primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi.

Mult mai optimist se arată însă primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Acesta apreciază că, în urma seriei de întrevederi din acest an cu comisarul european Corina Crețu și cu alți înalți demnitari ai Guvernului României, Valea Jiului va beneficia de linii directe de finanțare cu fonduri europene pentru derularea de programe de dezvoltare locală și regională. ”Astăzi am cules împreună cu ceilalți primari din Valea Jiului, primele roade ale muncii noastre unitare din acest an, pentru stabilirea setului de programe care să primească finanțare europeană, cu impact pentru toate cele 6 localități urbane din zonă. Mesajele ferme transmise în Aula Universității din Petroșani, mai ales de către doamna Comisar European pentru Politici Regionale – Corina Crețu și doamna Ministru al Fondurilor Europene – Rovana Plumb, sunt de o importanță maximă pentru viitorul apropiat al fiecărui cetățean al Văii Jiului. Deschiderea liniilor de finanțare europeană dedicate zonei carbonifere a Văii Jiului, care vor susține proiectele de infrastructură, de dezvoltare turistică, dezvoltare economică și industrială, de urbanism și sociale, reprezintă cea mai bună veste pe care oaspeții de seamă care au participat la Conferința la nivel înalt: Regiunile carebonifere din România în tranziția energetică, o puteau aduce nouă tuturor. Speranța și încrederea au fost astăzi elementele de bază ale mesajelor transmise de toți  reprezentanții Guvernului României. Iar maniera în care doamna ministru Rovana Plumb a repetat cu ton apăsat că Valea Jiului va fi salvată prin acest program, poate avea un singur efect pentru fiecare om care dorește binele acestei zone: să își dorească să fie contemporan cu toate cele ce vor urma”, a spus primarul Ile.

La rândul său, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță apreciază că discuțiile purtate de comunitatea Văii Jiului și înalții demntari de stat invitați la Conferința ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică” din 13 septembrie 2018 de la Petroșani poate fi punctul principal de plecare înspre o nouă șansă pentru Valea Jiului. ”Cred că discuțiile care au avut ca scop găsirea unor soluții pentru Valea Jiului au fost constructive și ele deschid calea spre o nouă șansă la dezvoltare a Văii Jiului. În același timp, nu pot decât să salut faptul că s-a reiterat ideea că închiderea mine Lupeni și a minei Lonea, la finalul acestui an, ar fi o greșeală și sper ca aceia care trebuie să găsească soluții pentru a amâna acest termen să o și facă”, a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.

Prima reacție fermă în această direcție, vine chiar de la fratele primarului din Lupeni, senatorul Cristian Resmeriță, proaspăt ales în Comisia specială pentru energie și resurse minerale din Senatul României. Conferința ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică” unde am participat împreună cu Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, reprezentanti ai Ministerului Finanțelor,Ministerului Energiei, Parlamentului European, colegii din Parlamentul României, conducerea Consiliului Județean Hunedoara, Prefectura Hunedoara, primarii din Valea Jiului, Universitatea Petrosani, reprezentanți ai CEH, sindicatelor miniere și societatea civilă, pentru ca împreună să găsim soluții pentru problemele și viitorul mineritului și al Văii Jiului. În ceea ce mă privește, voi solicita ca minele de la Lupeni și Lonea să-și continue activitatea, pentru că e nevoie de cărbune, la fel cum e nevoie ca oamenii să aibă în continuare locuri de muncă în acest sector de activitate important din Valea Jiului”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Dincolo de optimismul edililor, compensat de o din ce în ce mai pregnantă neîncredere a oamenilor din Valea Jiului în promisiunile politicienilor, fie ei de la Deva, București sau Bruxelles, după conferința ”Regiunile carbonifere din România în tranziția energetică” de la Petroșani, cifrele avansate de ministrul Fondurilor Europene sunt singurele speranțe că viitorul ar pitea suna și ceva mai bine pentru Valea Jiului. „Guvernul României îi sprijină pe cei din Valea Jiului, și, doar pe actuala perioadă de programe, ajutorul  se ridică la 3,574 de milioane de euro. Vreau să vă asigur în același timp de determinarea Guvernului care este decis să nu lase în urmã Valea Jiului. Vom salva această regiune prin proiecte ce vor finanțate atât de la bugetul de stat, cât mai ales din fonduri europene”, a spus Rovana Plumb.

Câteva din proiectele enumerate, în acest sens, de ministrul Fondurilor Europene sunt cele care privesc modernizarea infrastructurii rutiere montane (Câmpu lui Neag – Herculane, DN7A Vâlcea – Voineasa – Petrila – Petrosani) și interurbane (DN 66A), dar și cele care au în vedere finanțarea infrastructurii turistice prn construirea unui domeniu schiabil în toată Valea Jiului de la est la vest si realizarea unui complex turistic si muzeal pentru agrement, sport si aventură, denumit Poarta de intrare în Parcul Național Retezat.

La acestea se vor adăuga, potrivit ministrului Rovana Plumb, alte 1,5 milioane de euro prin intermediul unei axe de finanțare din fonduri europene care va fi deschisă până la finalul acestei luni, care va cuprinde programe de dezvoltare profesionară a oamenilor din această zonă, inclusiv prin parteneriatul cu Universitatea din Petroșani și acordarea de granturi pentru cei care vor decidă să-și deschidă o afacere în Valea Jiului. În plus, alți 800.000 de euro vor fi alocați de MFE pentru elaborarea  unei noi Strategii pentru dezvoltarea Văii Jiului.

Desigur, după toate aceste promsiuni cu iz optimist, ce va (mai) fi, vom vedea…

 

[slideshow_deploy id=’20328′]