Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva își așteaptă și în acest an prietenii fideli, sâmbătă, 6 octombrie, începând cu ora 1800, să petrecem împreună „Noaptea Bibliotecilor”, unul dintre cele mai îndrăgite și mai așteptate evenimente culturale organizate de noi în fiecare toamnă, la început de octombrie. La acest eveniment sunt invitați să participe toți cei care doresc să se bucure de programul divers pe care l-am pregătit pentru prietenii de toate vârstele ai bibliotecii noastre.
La cea de-a VIII-a ediție a „Nopții Bibliotecilor”, de-a lungul întregii seri și până târziu în noapte, vor putea fi urmărite momente artistice, activități de divertisment, întâlniri cu artiști, expoziții, vizionări de filme după următorul program:
- Orele 1800 – 1900 – „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum, spectacol de teatru pentru copii susținut de Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani;
- Orele 1900 – 2000 – Face Painting și Clown Party;
- Orele 2000 – 2100 – Concert MIRCEA BANICIU, unul dintre cei mai îndrăgiți cantautori români, cel care a încântat multe generații cu cântecele sale devenite șlagăre;
*** Un foc de artificii va încheia partea de spectacol a Nopții Bibliotecilor.
Anul Centenarului Marii Uniri va fi marcat printr-o serie de expoziții care și-au propus să reînvie atmosfera de mare efervescență din anul 1918, din perioada ce a premers și cea care i-a urmat Marii Uniri, astfel:
- La intrarea în bibliotecă, vizitatorii vor fi întâmpinați de un panou ilustrat având ca subiect „Contribuția hunedorenilor la Marea Unire”;
- Orele 2130 – 2200 – Vernisajul expoziției „Marea Unire în documentele vremii” (Sala de Lectură), cuprinzând peste 20 de publicații editate în anul 1918, puse cu amabilitate la dispoziția noastră de către Biblioteca ASTRA din Sibiu și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, publicații ce conțin articole referitoare la Unirea de la 1 decembrie 1918. Pe lângă ziarul „Libertatea” din Orăștie, vor putea fi răsfoite ziare din Arad, Bistrița, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara, toate conținând articole ce reflectă atmosfera de excepțional entuziasm generat de acest moment de importanță epocală în istoria românilor.
Vizitatorii vor putea, de asemenea, să vadă și numeroase documente autentice provenite de la Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale, puse la dispoziția publicului nostru, documente de epocă legate de marele eveniment istoric pe care îl marcăm în acest an.
- Orele 2200 – 2230 – Atelier de educație financiară: „Bani IQ și Bani pe Net”;
- Orele 2230 – 2300 – Vizitarea secțiilor, birourilor și depozitelor bibliotecii sub îndrumarea unui ghid;
- Orele 2300 – 0200 – Filme istorice românești (proiecții de filme în curtea instituției și la Sala de Lectură).
- Stand de carte cu vânzare – Curtea Veche Publishing din București (Secția de Artă și Carte Franceză).
Ca în fiecare an, de Noaptea Bibliotecilor cititorii care nu au returnat la timp cărțile
împrumutate vor fi iertați și nu vor plăti penalizări. Totodată, cei care vor dori să se înscrie la bibliotecă o vor putea face gratuit.
Sperăm ca, și la această ediție a Nopții Bibliotecilor, Biblioteca Județeană să aibă un număr mare de oaspeți cărora le deschidem porțile cu mult drag.
Manager,
Ioan Sebastian Bara