După cum am mai informat, Valea Jiului a participat săptămâna aceasta la târgul de investiții Expo Real din München în calitate de co-expozant. Acesta este cel mai mare târg de profil din Europa, facilitând expozanților oportunitatea de a purta un dialog cu persoanele implicate direct în procedurile de achiziție a terenurilor și demarare a afacerilor. Cele șase administrații locale s-au prezentat sub formă reunită, demonstrând intențiile comune de revitalizare economică.
Potivit unui comunicat de ptesă primit la redacție din patea echipei Invest in Jiu Valley, participarea României a fost mediată de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK România), reunind următoarele entități la standul național: Alma Consulting, Consiliul Judeţean Bacău, Sectorul 5 Bucureşti, Municipiul Constanţa, Municipiul Iaşi, Danina Star, Consiliul Judeţean Iaşi, Parcul industrial Siret, Invest in Jiu Valley, Planna-Innova, Portul Constanţa, REC Partners, Casa de avocatură Stratulat-Albulescu, Consiliul Judeţean Suceava, WDP şi Zacaria.
Cele șase administrații din Valea Jiului au participat sub brand-ul comun ”Invest in Jiu Valley”, cu intenția de a intra în contact cu mediul investițional din Europa. Evenimentul a avut o desfășurare amplă pe durata celor patru zile, cuprizând reprezentare la stand, discuții directe cu expozanți din arii similare de interes, întâlniri de lucru cu administrații pentru însușirea bunelor practici, participarea la întâlniri informale ale organizatorilor și conferințe pe temele actuale ale domeniului investițional.
Astfel, în prima zi am avut întâlniri cu cele mai mari firme europene de consultanță pentru atragerea investitorilor, reprezentanți ai regiunilor europene aflate în condiții similare cu Valea Jiului (foste bazine miniere din Polonia și Germania), dar și un dialog cu Consulul General al României la München (Doamna Iulia Ramona Chiriac) și reprezentanta Ministerul Bavarez pentru Economie, Energie și Tehnologie. Seara am participat la cele două conferințe dedicate României ca destinație investițională.
A doua zi a adus o întâlnire cu Administratorul Public al Orașului Essen, cel pe care l-am întâlnit pentru prima dată la evenimentul Cities of Tomorrow de la București, din luna Februarie, dar și o continuare a dialogului cu firme de consultanță. Am înregistrat exemplul de bună practică al Municipiului Cluj Napoca și Consiliului Județean Cluj, care de mai mulți ani se promovează la acest târg, reunind într-un stand individual societățile comerciale cu un impact semnificativ pe plan local dar în căutare de imagine și parteneri externi. Un alt exemplu pozitiv este cel al orașului Siret, de aproximativ 10.000 de locuitori, care este deja la a treia participare pentru atragerea investitorilor în parcul industrial local. Având în vedere rezultatele pozitive, Consiliul Județean Suceava s-a alăturat ulterior demersului. Un alt exemplu pozitiv este cel am Republicii Moldova, care aduce investitori europeni în Zonele Economice Libere create în proximitatea fiecărui oraș mare.
În a treia zi, după programul obișnuit, Consulatul general al României la München în colaborare cu Camera de Comerţ Timişoara au oferit o recepție oficială, prilej pentru a primi susținerea Doamnei Consul General pentru atragerea societăților comerciale interesate de profilul regiunii noastre. În general, am atras atenția prin disponibilitatea de a participa într-un demers comun al administrațiilor locale, dar și prin zonele industriale cu acces direct la infrastructura majoră sau intențiile de dezvoltare și interconectare a domeniilor schiabile. De asemenea, am stabilit vizite în teren cu reprezentanții celor mai mari companii de promovare din Europa, care și-au afirmat disponibilitatea de a media contactul cu investitorii de tradiție care, altfel, s-ar orienta în primul rând spre orașele mari ale zonei de Vest a țării. În ultima zi, reprezentanții Văii Jiului au participat la conferința dedicată României la Camera Meșteșugarilor din München, eveniment realizat pentru a permite contactul administrațiilor cu peste 100 de participanți înregistrați din partea bavareză.
Participarea la această conferință a însemnat și consolidarea relațiilor cu A.D.E.H., împreună cu care dorim să promovăm cât mai intens potențialul turistic al acestei zone la toate târgurile viitoare de turism la care aceasta participă.
Demersul Văii Jiului de atragere de investitori se realizează prin brandul ”Invest in Jiu Valley”, proiect comun al administrațiilor (Nicolae Dunca – Aninoasa, Lucian Resmeriţă – Lupeni, Vasile Jurca – Petrila, Tiberiu Iacob Ridzi – Petroșani, Dănuț Buhăescu – Uricani, Gheorghe Ile – Vulcan) finanțat de Consiliul Județean Hunedoara prin A.D.E.H. și sprijinit de Banca Mondială și Camera de Comerț Româno-Germană. Pe această cale dorim să le mulțumim acestora pentru susținere și sperăm la rezultate cât mai eficiente. Valea Jiului a ieșit din conul de umbră al ultimilor ani și s-a aliniat unor localități precum Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea sau București, cu intenții de a identifica resursele optime pentru dezvoltare economică durabilă, identificând alternative ca urmare a închiderii minelor. Prezența Văii Jiului la acest eveniment este urmarea firească a consolidării relațiilor dintre administrațiile din Valea Jiului și mediatorii care pot oferi o imagine mai bună zonei noastre.
Echipa Invest in Jiu Valley și primarii localităților din Valea Jiului mulțumesc Consiliului Județean Hunedoara, A.D.E.H., dar și reprezentanților Băncii Mondiale și Camerei de Comerț Româno-Germană, care au sprijinit participarea la acest eveniment inclusiv participând activ în promovarea de la stand și stabilirea unui dialog cu parteneri externi.