Este deja pentru al optulea an consecutiv când în unitățile școlare din municipiul Vulcan și, mai nou, din orașele Aninoasa și Uricani, dar și din municipiul Lupeni, se desfășoară un proiect educațional menit să conștientizeze tinerii din aceste localități asupra rolului și eficienței colectării elective a deșeurilor. Programul ”Ne învață școala să colectăm selectiv” a fost inițiat în 2010 de către Pregoterm SA Vulcan, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și EcoRom Ambajale SA București, precum și cu unitățile de învățământ gimnazial din localitate. Programul s-a extins de la an la an, odată cu implicarea societății Pregoterm în activitățile de colectare și selectare a deșeurilor din localitățile Aninoasa, Uricani și Lupeni.
”Nu este întâmplătoare implicarea Pregoterm în acest proiect național. Educația primară este cea mai importantă, iar educația această ecologică face parte din profilul individului și al comunității. Copiii pot restarta o nouă etapă în acest domeniu delicat care este mediul. Copiii trebuie doar conștientizați și corect îndrumați. În acest fel, ei își vor însuși natural și vor descoperi singuri noțiunile care nu par deloc atrăgătoare la vârsta lor”, a precizat Marius Danci, directorul societății Pregoterm Vulcan.
Sursa citată, spune că elevii sunt atrași în această campanie printr-o serie de jocuri de concursuri, astfel încât ei să descopere singuri avantajele și importanța acestui mod de viață sănătos.
Timp de mai multe luni de zile, elevii claselor a III-a de la unitățile de învățământ din localitățile respective au studiat, ca materie opțională, manualul de colectare selectivă a deșeurilor pus la dispoziție de organizatorii proiectului ”Ne învață școala să colectăm selectiv” și au realizat o serie de machete artistice folisind exclusiv din materiale reciclabile. Zilele trecute, odată cu finalul ediției 2018 a programului derulat de Pregoterm, la untățile școlare partenere a avut loc și o sesiune de diseminare a rezultatelor proiectului, dar și o festivitate de premiere a celor mai reușite machete.
”Elevii din Vulcan au dat drumul imaginației și inițiativei și au demonstrat că ”lucrurile inutile” pot crea o lume paralelă. Pentru ei natura moartă din jur a prins viață. Bucuria copiilor nu trebuie ignorată de adulți. Încă o dată o spun: ”copilul din mine e un model pentru tine”. Poate că la un moment dat vom învăța de la ei și pentru ei. Pregoterm Vulcan sau VALU – Vulcan , Aninoasa, Lupeni, Uricani – dezvoltă de ani de zile un proiect de colectare selectivă, beneficiarii fiind elevii de clasa a treia. Iar rezultatle încep tot mai mult să se vadă”, spune jurnalistul Ramona Roșulescu, cea care a coordonat anul acesta campania derulată de Pregoterm și cele 4 unități administrativ-teritoriale din Valea Jiului.
În acest an, elevii au realizat mai multe machete ECO care au intrat în competiția Pregoterm. De la căsuța ECO, la castelul ECO, totul fiind încununat într-un oraș ECO. Nici școala ECO nu a fost scăpată din vedere. Androidul și roboțelul au intrat și ei în concurs. Fântana arteziană, rochița de prințesă, delfinul, galaxia, grădina zoologică, mașina de teren au întregit expoziția ECO. Cele mai bune trei exponate au fost premiate de Pregoterm cu vouchere de 500, 300 sau 200 de lei. În plus, toți copiii au primit caiete și pixuri realizare din deșeuri reciclabile.
Învățătorii implicați în proiect apreciază la rândul lor faptul că elevii sunt atrași de astfel de proiecte. Ei sun că elevii sunt obișnuiți cu activități extra-școlare care contribuie la educația individuală. Proiectul ”Ne învață școala să colectăm selectiv” s-a bucurat și în acets an de sprijinul autorităților publice locale partenere, dar și de prezența la fiecare etapă de derulare a programului educațional a reprezentanților administrațiilor publice locale.