Apa Serv Valea Jiului se pregătește de iarnă

Operatorul de apă și canalizare din sudul județului Hunedoara derulează o serie de lucrări în punctele nevralgice, unde înghețul ar putea afecta rețelele de apă. În acelați timp a fost demarată și campania de informare a populației cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru a nu rămâne fără apă din cauza înghețului.

„Deja am și început această campanie de informare în locațiile noastre. Oamenii au văzut că noi lucrăm și încep și ei să-și izoleze. Suntem în curs cu pregătirile pentru sezonul rece, pentru că deja avem înregistrate temperaturi de 0 grade Celsius. Punctual, unde știam că au fost probleme, noi am mers și le-am spus oamenilor. Totodată, și în audiențe le-am explicat cum să-și protejeze instalațiile de îngheț”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului. Specialiștii operatorului au câteva recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă împotriva îngheţului. Astfel, dacă apometrul este montat într-un cămin, este recomandabil să existe un capac care închide căminul etanş. Capacele şi ramele căminelor de apometru sau de canalizare trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină sau produse similare.

În caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apometru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă acestea pot fi manevrate cu uşurinţă. De asemenea, în perioada rece utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală) și asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scările de bloc( închidere uși, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distanță nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului și pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor. „Îngheţarea contorului determină blocarea și deteriorarea sa iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei. Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora”, se mai arată în planul de măsuri recomandate de Apa Serv Valea Jiului.

[slideshow_deploy id=’13837′]



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »