Dialogul Omului cu Pământul în Săptămâna geologiei 2018

În perioada 22-28 octombrie, Societatea Geologică a României şi partenerii săi vă invită la evenimentul Săptămâna geologiei, organizat pentru prima dată la nivel naţional.

Publicul larg este invitat să descopere frumusețea și importanța elementelor geologice care ne înconjoară. Activitățile propuse în acest scop sunt variate, îndeamnă la descoperire și constau în plimbări şi excursii în teren, vizite ghidate la muzee și puncte de vizitare de interes geologic, ateliere interactive pe teme privind mineralele şi fosilele, concursuri de desen, expoziţii, târguri de geoproduse, prezentări de filme cu tematică geologică, lecţii de geologie într-un cadru inedit, mese rotunde, conferinţe şi dezbateri.

Activitățile se desfășoară în cinci județe din țară (Hunedoara, Prahova, Cluj, Maramureş, Iaşi) și în municipiul București. Ele sunt organizate de cele cinci  filiale ale Societății Geologice a României din centrele universitare Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi, alături de Universitatea din București prin Facultatea de Geologie și Geofizică și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, institute de cercetare și ONG-uri.

În Bucureşti, evenimentele vor avea loc în Parcul Natural Văcăreşti, la spațiul de evenimente The Ark şi în staţia de metrou Politehnica. În județul Hunedoara, vor fi organizate vizite ghidate la Casele Geoparcului și un workshop dedicat geoproduselor în contextul tradițiilor creative. În Baia Mare, majoritatea activităţilor vor fi organizate la sediul Muzeului judeţean de Mineralogie Victor Gorduza, cu o excursie geologică la Rezervaţia fosiliferă Chiuzbaia. La Cluj-Napoca, activităţile sunt programate la Muzeul de Mineralogie şi Muzeul de Paleontologie ale Departamentului de Geologie al Universității Babes-Bolyai. La Ploieşti, activitățile vor avea loc la sediul Universităţii de Petrol si Gaze, iar la Iaşi, la Departamentul de Geologie al Facultății de Geologie şi Geografie.

Săptămâna Geologiei este o celebrare anuală a geologiei. Conform Institutului American de Geologie, cel care organizează acest eveniment de 20 de ani, principalele obiective ale Săptămânii Geologiei sunt implicarea elevilor în descoperirea ştiinţelor pământului, reamintirea faptului ca geologia este peste tot în jurul nostru, încurajarea  grijii faţă de planetă prin înţelegerea modului ei de funcţionare, precum şi motivarea specialiştilor în geologie să-şi împărtăşească cunoştintele şi entuziasmul faţă de planeta Pământ. La nivel global, evenimentul a devenit unul de tradiție în țări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Australia. În ultimii ani, tot mai multe ţări din lume s-a alăturat acestui demers de promovare a geologiei locale, regionale, naţionale şi internaţionale, prin evenimente publice, excursii cu tematică geologică, ateliere și activităţi interactive având în prim-plan geologia, conferinţe publice, concursuri, etc. Rolul lor este acela al conştientizării importanței acestui domeniu şi a modului în care geologia este prezentă în viața noastră de zi cu zi, fără să ştim sau să ne dăm seama.

În România evenimentul a fost organizat sporadic, în perioada 2007-2010. România se numără printre țările în care geologia nu face parte dintre materiile din programa de bază. Din acest motiv, un astfel de eveniment își propune să familiarizeze publicul cu noțiuni elementare privind domeniul geologiei. Societatea Geologică a României speră ca în următorii ani evenimentul să crească în importanță și să se desfășoare în cât mai multe localități din țară. România are peisaje geologice uimitoare, protejate ca rezervaţii naturale sau geologice şi situri fosilifere de importanţă internaţională, care au obținut deja recunoaștere UNESCO prin Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

Partenerii la eveniment sunt Universitatea din Bucureşti, Institutul de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza din Baia Mare, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi, Asociația Geomedia, Parcul Natural Văcărești și Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

[slideshow_deploy id=’20328′]