Codul Rutier: Ce trebuie să știe părinții despre transportul copiilor. Nerespectarea condițiilor se sancționează cu amenzi consisteamenzinte
Începând din 2015, atunci când au fost aduse o serie de modificări Codului rutier, pentru transportarea copiilor, șoferii trebuie să respecte o serie de obligații. În cazul în care nu respectă obligațiile privind transportarea copiilor, șoferii riscă amenzi de câteva sute de lei.
Concret, potrivit Codului rutier în vigoare, pentru a putea transporta copii, șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centura de siguranță sau sistemele de fixare aflate într-un scaun pentru copii omologat. Același document prevede că este interzisă transportarea copiilor cu vârsta de până la trei ani în autovehicule nedotate cu centuri de siguranță, cu excepția mijloacelor de transport în comun și a taxiurilor, dacă minorul nu ocupă locul din dreapta șoferului.
În cazul în care au mai mult de trei ani și o înălțime de până la un metru și jumătate, copiii pot fi transportați în mașini care nu sunt dotate cu sisteme de siguranță, cu condiția ca acesta să ocupe, pe timpul deplasării, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabilește că minorii cu o înălțime de până la 135 de centrimetri pot fi transportați într-o mașină, doar dacă sunt fixați sau prinși într-un sistem de fixare în scaun pentru copii. Reamintim că această obligație nu se aplică în cazul mijloacelor de transport în comun sau în taxiuri, dar este obligatoriu ca aceștia să fie supravegheați de o persoană, alta decât șoferul.
Pe de altă parte, copiii cu o înălțime mai mare de 135 de centrimetri se pot transporta în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii, cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. Totodată, ei pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.
Scaunele concepute pentru transportul copiilor se instalează, conform regulamentului, pe locurile din spate ale mașinii. Suplimentar, scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal în dreptul locului pasagerului sau dacă airbagul a fost dezactivat.
Șoferii care nu respectă obligațiile privind transportarea minorilor pot fi sancționați de către polițiști cu patru sau cinci puncte-amendă, adică pot primi amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei. În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte preverile legale în vigoare vor primi și trei puncte de penalizare.
avocatnet.ro
[slideshow_deploy id=’13835′]