Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Tineretului și Sportului organizează, în premieră, în această perioadă ediția de iarnă a Taberelor ”ARC” pentru elevii de etnie română din regiunile istorice aflate în afara granițelor țării. Ediția de iarnă din acest an este găzduită în județele Hunedoara și Gorj și cuprinde trei serii.
Prima serie de 50 de elevi din clasele a VI-a – a XII-a și cadrele didactice însoțitoare a sosit deja în județ tocmai din Ucraina și Ungaria. În dimineața zilei de 28 octombrie, copiii s-au întâlnit cu reprezentanții celor două ministere organizatoare, cu oficialități locale și parlamentari de Hunedoara în sala mare a Consiliului Județean Hunedoara.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, le-a urat bun-venit în județul Hunedoara, un județ considerat locul de naștere al poporului român. ”Am văzut programul pregătit de organizatori pentru această tabără, care este unul dens. Începe azi în capitala administrativă a Daciei, Sarmizegetusa Regia, și se va încheia, în ultima zi, cu o deplasare la Alba Iulia, capitala Marii Uniri. Veți vedea locuri frumoase din județ, veți învăța multe, dar nu le veți putea cuprinde pe toate. De aceea, vă așteptăm să reveniți la noi în taberele viitoare, în vizită cu familia sau cu prietenii” a spus președintele Mircea Bobora.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, prezent la deschiderea festivă a declarat că ”sprijinul Parlamentului și Guvernului pentru modificarea legislației a dat ministerului posibilitatea să finanțeze o serie de proiecte noi pentru românii din afara granițelor țării și să suplimenteze numărul de burse pentru copiii din regiunile locuite de etnici români, cum sunt cele din Ucraina sau Ungaria, și care învață în școlile românești de acolo”. În plus, anul acesta a crescut cu 50 la sută numărul elevilor care au venit în taberele din România.
Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret, Lorincz Szell, a precizat că ”proiectul taberelor ARC în județul Hunedoara a prins viață datorită ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero. Hunedoreancă fiind cunoaște potențialul județului natal și este o mândrie să putem fi gazdele acestor tineri. A fost important să aducem acest proiect în județul Hunedoara, bogat în vestigii istorice și culturale. Sigur, nu le veți putea vedea pe toate acum, așa că ne dorim să reveniți”.
Pe lângă vizitele la monumentele istorice, la muzee și alte obiective turistice și de cultură, copiii vor participa la o serie de ateliere coordonate de profesorii de la Palatul Copiilor, vor lua parte la activități sportive și se vor întâlni cu reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor, precum și ai studenților.
Tabăra este organizată și finanțată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Primăria Municipiului Deva, Primăria Municipiului Hunedoara, Palatul Copiilor Deva, Colegiul Național Pedagogic Regina Maria Deva, Sport Club Municipal Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Textilelor, Administrația Parcului Național Retezat, Compania Naționala a Cuprului, Aurului și Fierului Minvest S.A. Deva și Asociația Culturală Valea Dacilor Orăștioara de Sus.
Următoarele serii de elevi vor sosi în județul Hunedoara în după-amiaza zilei de 03 noiembrie, respectiv 10 noiembrie.