Universitatea din Petroșani a găzuit în data de 26 octombrie a.c., în sala Senatului, prezentarea proiectului privind “DEZVOLTAREA PE TERITORIUL ROMÂNIEI A SISTEMULUI NAŢIONAL DE TRANSPORT GAZE NATURALE PE CORIDORUL BULGARIA-ROMÂNIA-UNGARIA-AUSTRIA, PODIȘOR – SMG HORIA ȘI 3 NOI STAȚII DE COMPRIMARE (JUPA, BIBEȘTI ȘI PODIȘOR)” , proiect cunoscut subn numele BRUA.
La întâlnirea de la Petroșani, alături de directorul general al ”TRANSGAZ” SA, Ion STERIAN şi reprezentanții Societății Naționale de Transport Gaze Naturale ”TRANSGAZ”, au mai participat, prefectul Județului Hunedoara, Fabius-Tiberiu KISZELY, reprezentanții tuturor unităților administrativ-teritoriale din zona traversată de conductă, parlamentari din judeţul Hunedoara, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, ai Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, ai Direcţiei Silvice Hunedoara precum şi reprezentanţi ai constructorilor.
Mulțumindu-le pentru prezență, prefectul județului Hunedoara i-a asigurat pe reprezentanții S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. de o bună colaborare cu autoritățile locale din județul Hunedoara, dar și de faptul că Instituția Prefectului – județul Hunedoara susține, prin toate pârghiile legale pe care le are la dispoziție, demersurile instituționale pentru respectarea calendarului de derulare a proiectului și pentru depășirea eventualelor obstacole care ar putea să întârzie finalizarea la termen a etapelor.
Potrivit informaților prezentate la conferința de la Universitatea Petroșani, proiectul BRUA are o valoare a investiției de aprox. 480 mil. euro, din care 1,52 mil. euro prin Mecanismul Interconectarea Europei, reprezentând 50 % din valoarea totală a costurilor estimate de proiectare a stațiilor de comprimare și 179,32 mil. euro prin Mecanismul Interconectarea Europei reprezentând 40% din totalul cheltuielilor eligibile pentru pentru lucrările Proiectului BRUA Faza 1.
BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podișor până la Recaş, pe direcția Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș şi constă în: conductă de transport gaze naturale Podișor – Recaș, al cărei traseu va trece prin următoaterele județe: Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș.
În județul Hunedoara, lungimea traselui are 79 km, iar valoarea investiției se ridică la aproximativ 43 mil. Euro, fiind prevăzute 16 tronsoane, care vor traversa 10 unități administrative-teritoriale, respectiv: Vulcan, Bănița, Baru, Pui, Sălașu de Sus, Sîntămărie Orlea, Hațeg, Totești, Densuș și Sarmizegetusa.
În prezent, în judetul Hunedoara sunt amplasate 2 depozite de material tubular, unul la VULCAN și un altul la PUI. În zona Vulcan – Dealu Babi și pe Tronsoanele 66 si 67 se efectuează lucrări de monitorizare biodiversitate în etapa de preconstrucție .
În cursul lunii noiembrie, se preconizează începerea lucrărilor în zona Dealu Babi și Baru prin executarea de terasamente și amenajări drumuri de acces spre culoarul de lucru.