Conducerea Consiliului județean Hunedoara i-a convocat astăzi la sediul instituției pe reprezentanții operatorului desemnat pentru colectarea și managementul deșeurilor în zona de Nord a județului Hunedoara, după ce mai mulți primari au reclamat că serviciul nu este asigurat corespunzător, iar municipiul Brad și localitățile din jurul acestuia riscă să fie sufocate de gunoaie.
Primarul Municipiului Brad și toți primarii de comune din zona Bradului sunt nemulțumiți de modul în care operatorul înțelege să onoreze obligațiile cuprinse în contractul de delegare. Edilii acuză modul defectuos în care se ridică gunoiul de pe teritoriul UAT-urilor pe care le conduc, mai precis gunoiul este ridicat cu întârziere și nu în totalitate. În plus, primarii spun că operatorul de salubrizare nu a reușit să încheie contractele cu persoanele fizice și juridice, decât într-o mică măsură, nu și-a plătit angajații și nu are mașini suficiente pentru colectarea deșeurilor, lucru ce creează mari disfuncționalități.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (A.D.I. Deșeuri) județul Hunedoara, din care fac parte toate UAT-urile, inclusiv UAT Județul Hunedoara, a primit deja o serie de notificări de la primari în baza cărora monitorizează activitatea operatorului de salubrizare pentru a putea lua măsurile legale.
În cadrul discuțiilor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, le-a atras atenția reprezentanților asocierii SC Brai Cata SRL – Ted Trans 2002 SRL că au mari probleme în ceea ce privește colectarea deșeurilor, în condițiile în care prin contract și-au asumat o serie de obiective pe care trebuie să le respecte. I-a atenționat, de asemenea, că nu au făcut o analiză serioasă legată de capacitatea lor de a îndeplini toate cerințele, fără a crea disfuncționalități în colectarea deșeurilor. Pe bună dreptate, primarii sunt dezamăgiți de această situație și sunt îngrijorați în legătură cu ceea ce se va întâmpla în zilele următoare cu ridicarea gunoiului în unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduc.
Costel Avram, administratorul public, a punctat la rândul său faptul că asocierea SC Brai Cata SRL – Ted Trans 2002 SRL a câștigat contractul de delegare și pentru zona 2 Hațeg, ceea ce sporește îngrijorarea. Cu atât mai mult cu cât în zona 1 Brad, Asocierea nu reușește să respecte cerințele din contract, a venit cu mașini de colectare vechi și nu are personal suficient. ”În urma atenționărilor primite de la primarii și cetățenii din zona de nord a județului nostru, cu privire la modul în care se derulează activitatea de management a deșeurilor în localitățile din zona Bradului am avut astăzi o discuție serioasă pe marginea acestui subiect. Am atenționat conducerea operatorului că modul în care se derulează în prezent activitatea de colectare a deșeurilor este unul defectuos și intolerabil, care confirmă riscurile reclamate de primari în această privință. Am dat termen celor de la firma de management al deșeurilor din zona de nord până luni, 5 noiembrie să ia măsurile care se impun. Ne vom reîntâlni în aceeași formulă la începutul lunii viitoare, la Primăria Brad, și vom analiza ce cale avem de urmat. Cert este că noi ne dorim ca toate localitățile din județ să fie curate, deșeurile să fie colectate corespunzător, iar operatorul care și-a asumat această obligație trebuie să acționeze în această direcție.”, ne-a declarat administratrul public al județului Huneodara, Coste Avram.
Luni, 05 noiembrie, va avea o loc o nouă întâlnire, de această dată la primăria Municipiului Brad, în care se vor discuta o serie de măsuri concrete, astfel încât serviciul de colectare în zona 1 Brad să funcționeze ireproșabil. Costel Avram a averizat operatorul de servicii că, dacă până la termenul convenit pentru următoarea analiză, lucrurile nu vor evolua în direcția corectă, Consiliul județean Huneodara nu va ezita să ia măsuri radicale împotriva operatorului acestui tip de servicii de utilitate publică.