„Energie în școlile copilăriei”, programul derulat de compania E.ON România dedicat îmbunătățirii condițiilor de studiu şi eficientizării consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă,a continuat şi în acest an în şcolişi licee din judeţeleTimiş, Hunedoara, Sibiu, Harghita, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Bacău,Iaşi,Botoşanişi Vaslui. Datorită proiectului, peste 10.000 de elevi şi profesori din 10 şcoli beneficiază, în noul an şcolar, de condiţii de studiu mai bune.Proiectul din acest an a însemnat achiziţiaşi montarea a circa 6.000 corpuri de iluminat şi a 15.000 tuburi led, efortul investiţional al companiei E.ON fiind estimat la 650.000 euro.
Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie de electricitate pentru iluminat de până la 80% comparativ cu cele clasice, conform producătorilor, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică.
Beneficiile noilor corpuri de iluminat nu se opresc la un consum sensibil mai scăzut, iluminatul cu led având o durată de viaţă de câteva ori mai mare faţă de sistemele clasice, între 50.000 şi 100.000 de ore de funcţionare, şi o luminozitate superioară, respectiv98% din cea naturală. Un alt aspect important al utilizării tehnologiei led, mai ales pentru elevi, este faptul căaceasta este mai sănătoasă, de exemplu nu aparfluctuaţii, studiul la o lumină impropriepoate cauza tensionarea ochilor şi dureri de cap.
“Îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a lecţiilor pentru copii într-o manieră sustenabilă, ajutând şi la o reducere a consumului destinat iluminatului spaţiilor de studiu dar şi a emisiilor de CO2, este un bun exemplu al modului în care ne dorim să ne implicăm în domeniul educaţiei, şi nu numai. Sperăm că astfel vom contribui la creşterea performanţelor şcolare şi la transformarea sălilor de curs în locuri mult mai prietenoase”, a declarat Dan Morari, Director General Adjunct al E.ON România.
Printre beneficiarii proiectului de anul acesta s-au numărat şi două instituţii din judeţele de vest ale ţării: ŞcoalaGimnazială nr.1 din Jimbolia, judeţul Timiş şi Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida dinPetroşani, judeţul Hunedoara.
“Vă mulțumesc în numele tuturor cadrelor didactice și a elevilor de la Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Leonida” Petroșani pentru imensa bucurie pe care ne-ați făcut-o. Totul arată impecabil. Echipa de muncitori și-a făcut treaba cu profesionalism. Noi nu am fi avut niciodata bani să înlocuim toate corpurile de iluminat. Vă mulțumim din suflet dumneavoastră și întregii echipe care face asemenea lucruri șă se întâmple”, a spus prof. Camelia Paraschiv, director al Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petroşani.
Untatea școlară din Valea Jiului este inclusă și anul acesta în proiectul Enegie în școlile copilăriei, alături de alte 14 untăți de învățământ din întreaga țară.