Noua configurație a Muzeului Mineritului din Petroșani prinde contur

Lucrările de restaurare la Muzeul Mineritului sunt în plină desfășurare. Acestea sunt efectuate în cadrul unui proiect european cu o valoare totală de peste 4,947.862,17 lei, inclusiv TVA, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 4.847.915,35 lei, din care contribuția Uniunii Europene – FEDR este de 4.205.682,84 lei și contribuția Guvernului României este de 642.232,51 lei.

Primăria municipiului Petroșani, beneficiarul acestui proiect a contribuit la rândul său cu o cotă de cofinanțare de  99.946,82 lei.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a fost prezent astăzi la fața locului, din dorința de a verifica stadiul lucrărilor, iar în urma vizitei acesta dă asigurări că lucrările vor fi finalizate până anul viitor, la termenul convenit. În plus, primarul Petroșaniului apreciază că la finalizarea acestor lucrări, clădirea Muzeului Mineritului își va schimba total aspectul, aici fiind realizată inclusiv o galerie care simulează condițiile dintr-o mină dar și un lift care va face legătura între subsolul clădirii și mansarda acesteia. ”Edificiul va adăposti, la mansardă, și o secțiune dedicată Muzeului Muntelui. Am speranța că după ce clădirea va fi reabilitată, cu siguranță, va deveni un punct de atracție”, spune primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta estimează că lucrările de modernizare vor fi încheiate în luna august 2019, Acesta apreciază totodată că aceste lucrările care se eecută la Muzeul Minritului sunt complexe și foarte ample, pornind de la infrastructura de rezistență a clădirii și până la tot ceea ce înseamnă finisaje, în cele mai mici detalii. ”Toată această lucrare va schimba radica fața Muzeului Mineritului, iar în afară de spațiul de la parter vom avea, în plus și un spațiu la mansardă unde vor fi expuse acele piese pe care le avem la Muzeul Muntelui. Am convingerea că, dacă acest obiectiv era până acum destul de puțin vizitat, după reabilitarea pe care o efectuăm și completarea cu exponate de atracție, cu siguranță Muzeul Mineritului, combinat cu Muzeul Muntelui, va deveni un punct de atracție pentru cei care ne vzitează, dar și pentru cetățenii Văii Jiului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Reprezentantul firmei care execută lucrările de reabilitare de la Muzeul Mineritului spune că restaurarea acestei clădiri presupune mai multe faze care încep de la infrastructură, construirea unei case a liftului care va deservi atât subsolul, parterul, dar și mansarda. ”La subsol se va simula o galerie de mină, iar sus se va recondiționa tot acoperișul, se va pune o dușumea nouă care să fie independentă față de structura acoperișului. clădirea va avea o încălzire în pardoseală atât la parter cât și la subsol, va avea o ventilație adecvată. Urmează ca la subsol să decopertăm partea de dușumea, iar apoi vom simula galeria de mină inclusiv cu o coborâre ca în mină. Deși firma noastră lucrează din anul 1991 în restaurare nu am mai avut astfel de lucrări, deși firma este specializată în muzeele în aer liber și bisericile de lemn din Ardeal”,  a spus Ion Tupița, reprezentantul firmei constructoare.

[slideshow_deploy id=’19661′]