Comunitatea din Lupeni a sărbătorit 35 de ani de la înființarea Serviciului Public Local de Salvamont
Din 1983, când Primăria din Lupeni (primar Horea Toma) cu sprijinul E.M. Lupeni (director Gheorghe Marchiș) avea să răspundă favorabil propunerii venite din partea unui Comitet de inițiativă format din dr. Liviu Durghinescu, Pop Ionel, Florea Vasile, Rozec Atila, Pișta Csaki, Zola Palanyos, Dobrei Marius, Morar Ionel, Domokos Martin și Nevezi Nicolae, în zona turistică Straja-Vâlcan-Retezat este înființat Serviciul Public Salvamont Lupeni.
De la acel moment s-au scurs 35 de ani, timp în care activitatea Salvamont Lupeni a reușit să-și câștige un loc de prestigiu nu doar în comunitatea locală ori în comunitatea iubitorilor de turism și sport montan, ci și în comunitatea Salvamont din România. Momentul aniversar a fost marcat, la finalul săptămâni trecute, la Palatul Cultural din Lupeni, în cadrul unei festivități organizate de Serviciul Public Salvamont Lupeni cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni.
Membri ai echipelor Salvamont Lupeni din toate generațiile celor 35 de ani de existență a acestuia, reprezentanți ai Asociației Naționale Salvamont și ai serviciilor publice din Hunedoara, Gorj și Petroșani, ai Jandarmeriei Montane, ai ISU, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai investitorilor în turism din stațiunea Straja ș.a.m.d. au răspuns invitației lansate de George Resiga (actualul șef al Serviciului Public Salvamont Lupeni) și al colegilor săi, participând la acest emoționant eveniment. Printre invitații de seamă s-au numărat și fostul director al Minei Lupeni, ing. Gheorghe Marchiș (de numele căruia se leagă primele momente de dezvoltare a sectorului turistic din zona Straja), Emil Părău (investitorul care a reușit să aducă Straja în atenția iubitorilor de munte din întreaga țară) și senatorul Cristian Resmeriță (cel care, în calitate de primar al Lupeniului, a girat relansarea activității Salvamont Lupeni la standardele de calitate impuse de noul statut al stațiunii turistice Straja Lupeni).
Personal, am avut plăcerea de a fi amfitrion al acestei întâlniri festive a salvatorilor montani din Valea Jiului și de a rememora celor prezenți istoria frumoasă (chiar dacă uneori dureroasă și zbuciumată !) a celor 35 de ani de Salvamont de la Lupeni. Grație istoricului realizat de George Resiga, unul dintre oamenii care și-au pus întreaga existență în slujirea activității de salvamont,
ne-am amintit cu toții nu doar de fondatorii mișcării Salvamont din Lupeni, mobilizați de dr. Liviu Durghinescu și nu doar de cei care, din pozițiile publice pe care le-a avut, au făcut posibilă existența și continuitatea activității de Salvamont în Lupeni, ci mai ales de cei care și-au dedicat, cu pasiune, profesionalism și responsabiltate, întreaga lor activitate și viață pentru a salva vieți omenești puse în pericol în zonele montane aflate în aria de acțiune a acestei echipe.
Tot despre acești oameni minunați a vorbit în termeni firesc apreciativi și senatorul Cristian Resmeriță. ”Chiar dacă vârsta mea este aproape egală cu cea a activității de Salvamont de la Lupeni, vreau să vă spun că am crescut, la fel ca orice om iubitor de munte din această zonă, cu poveștile frumoase despre salvamontiști și acțiunile lor curajoase. Pe mulți dintre cei care slujesc în prezent activitatea de Salvamont din Straja îi cunosc foarte bine, îi apreciez pentru pasiunea și devotamentul lor, pentru modul în care susțin Straja. În scurta perioadă în care am fost primar la Lupeni, am făcut ceea ce trebuia pentru ca Salvamontul să aibă locul pe care-l merită în activitatea din Straja și vă asigur că același lucru va continua să-l facă și actualul primar. Vă felicit pentru frumoasa istorie pe care ați acumulat-o și vă doresc mulți ani de succes de acum înainte”, a spus Cristian Resmeriță.
În semn de apreciere pentru activitatea lor în cadrul Salvamont Lupeni ori pentru felul în care au știut să fie parteneri, susținători și prieteni ai acestei minunate comunități de oameni pasionați și dedicați muntelui, conducerea Salvamont Lupeni a înmânat câteva sute de diplome de excelență și medalii aniversare purtând efigia unui seviciu public de excelență: SALVAMONT LUPENI.
Ajuns astăzi la vârsta deplinei maturități, Serviciul Public Salvamont Lupeni își continuă istoria și indispensabila lor activitate din stațiunea Straja, grație unor oameni care, cu frumoasa ”carte de vizită” a trecutului, au deschis drumul unei noi generații de salvatori montani.
Tuturor, la ceas aniversar, le spunem ”La mulți ani !”
[slideshow_deploy id=’17636′]