Pornit la inițiativa lui Andrei Bușcă, instructorul de dansuri al Ansamblului ”Floare de colț” al Casei de cultură din Uricani și susținut de Primăria și Consiliul local al orașului Uricani, Festivalul de muzică și dans ”Floare de colț” de la Uricani, desfășurat la finele săptămânii trecute, a fost unul încununat de un real succes.
Zeci de interpreți și mai multe ansambluri artistice din toată Valea Jiului, dar și din alte colțuri ale țării, de la Caraș la Oradea, de la Cluj la Arad, de la Botoșani la Sibiu, de la Craiova la Turceni, ori de la Rovinari la Târgu Jiu sau Hunedoara au evoluat, timp de două zile, pe scena Casei de cultură din Uricani la prima ediție a acestui festival-concurs, în derularea căruia organizatorii s-au bucurat și de sprijinul cunoscutului promotor de spectacole pentru tineret Cătălin Țugulea (din Vulcan). Evenimentul s-a bucurat de asemenea de invitați deosebiți dar și de un juriu de excepție avându-l ca președinte pe apreciatul solist de muzică populară Robert Târnăveanu, care a susținut la Uricani și un recital artist deosebit. Alături de Robert Târnăveanu, din componența juriului de la prima ediție a ”Festivalului Floare de Colț” de la Uricani au mai făcut parte artistul Nicolae Turcu (care a venit la Uricani împreună cu grupul Izvoarele de la Cluj), prof. Tiberiu Coconeț (președintele la fel de apreciatei Asociații cultual-artistice Lirica din Petroșani) și prof. de muzică Claudiu Dragotă de la Clubul copiilor și elevilor din municipiul Lupeni.
Evenimentul artistic a fost prezentat de doi cunoscuți și apreciați iubitori ai scenei artistice din Valea Jiului, respectiv solista Monica Țugulea (care, la rândul ei, a încântat publicul prin recitalul extraordinar susținut în cadrul galei festivalului) și instructorul Andrei Bușcă, coregraful Casei de cultură din orașul Uricani. În cadrul secțiunii de recital un moment aparte la constituit și cel al dansurilor populare din zona Țării Hațegului, aduse pe scena Case de cultură din Uricani de Ansamblul Sălășana de la Sălașul de Sus, din care a făcut parte inclusiv primarul acestei comune hunedorene, Ioan Vlad.
Folclorul a fost de altfel ”vedeta” acestui festival în care concurenții s-au dovedit foarte buni, juriul desemnând câte un câștigator pentru fiecare grupă și categorie. Trofeele Festivalului Național „Floare de Colț”-ediția 2018 au mers către următorii concurenți:
- Marele trofeu: Mojoatcă Elena din Uricani, Andrei Ititesc din Petroșani, Țurcanu Gabriela din Tg Jiu și Ilie Iasmina din Craiova.
- Trofeul Festivalului Jr.: Rotaru Ancuța-Sarah din Vulcan și Sima Tudor Daniel din Petroșani.
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, prezent la acest eveniment, apreciază că folclorul reprezintă una dintre valorile perene ale Uricaniului și întregii Românii, fapt care a fost pe deplin demonstrat și la această primă ediție de succes a Festivalului ”Floare de colț” de la Uricani. ”Vreau să-l felicit pe Andrei Bușcă și echipa de la Casa de cultură pentru reușita acestui eveniment deosebit. Îi felicit în mod deosebit pe laureați, dar și pe toți cei care au participat la acest eveniment care aduce orașul Uricani pe harta localităților din România în care talentul artistic este apreciat și recompensat așa cum se cuvine”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Cu prilejul acestui eveniment, participanții la prima ediție a Festivalului ”Floare de colț” de la Uricani au participat și la o paradă populară pe străzile orașului Uricani, unde au fost aplaudați de cetățeni.