Campionatului Mondial de Sah Clasic pentru Copii de pana la 8 ani, 10 ani si 12 ani, desfășurat în perioada 3-16 noiembrie 2018 în orașul Santiago de Compostela (Spania) a reunit 827 de copii din 86 de țări.
La grupa de fete sub 12 ani, România a fost reprezentată de Oana-Magdalena Șchiopu, legitimată la CSM Mihai Viteazu Vulcan și la CSS nr.1 Timișoara. Grație implicării lui Corneliu Pașcalău, de circa un an, Marele Maestru Alin Berescu – unul dintre cei mai titrați antrenori din țară – este și antrenorul personal al sportivei din Vulcan. România a fost reprezentată la toate categoriile de concurs: băieți sub 12 ani – 2 reprezentanți, băieți de 10 ani – 4 reprezentanți, iar la celelalte categorii (fete de 8, 10 si 12 ani / băieți de 8 ani) – câte un sportiv.
Delegația României a fost condusă de Corneliu Pașcalău, vicepreședinte al Federației Române de Șah care a avut o mare contribuție la rezolvarea unor probleme organizatorice apărute pe parcursul deplasării și a fost însoțită de Alin Berescu, Mare Maestru, antrenorul delegației.
”Confruntările de pe tabla de șah au avut loc în impresionantul ansamblu arhitectural ”Cidade da Cultura” aflat la marginea orasului Santiago de Compostela. Campionatul Mondial s-a desfășurat pe durata a 11 runde (una pe zi), sistem elvețian, 90 minute timp de gândire /jucător. Dacă se efectuează 40 de mutări în acest timp, jucătorii mai primesc câte 30 de minute și încă 30 de secunde pentru fiecare mutare. În aceste condiții au existat partide de șah care au durat mai mult de 5 ore”, ne-a precizat Ioan Dorel Șchiopu, cel care i-a insuflat pasiunea pentru șah nepoatei sale și care a însoțit delegația la acest eveniment sportiv de excepție.
Oana Șchiopu a câștigat dreptul, onoarea și responsabilitatea de a reprezenta Romania la această prestigioasă competiție după ce a obținut titlul de campioană națională la șah clasic, categoria fete – 12 ani. Parcursul Oanei la această ediție a Campionatelor Mondiale a fost următorul:
Runda 1. Uzbekistan (Elo1854) – România (Elo 1526): 1-0; (prima țară menționată a jucat cu piesele albe);
Runda 2. România (Elo 1526) – Filipine (Elo1342: 1-0;
Runda 3. România (Elo 1526) – Franța (Elo1740): 1-0;
Runda 4. Serbia (Elo1636) – România (Elo 1526): 0-1;
Runda 5. România (Elo 1526) – India (Elo1716): 0-1;
Runda 6. Argentina (Elo1725) – România (Elo 1526): 1-0;
Runda 7. România (Elo 1526) – Rusia (Elo1387): 1-0 (a 2-a reprezentantă a Rusiei la această categorie de concurs);
Runda 8. Slovacia (Elo1768) – România (Elo 1526): 0-1;
Runda 9. România (Elo 1526) – Peru (Elo1698): 1-0;
Runda 10. Germania (Elo1775 – România (Elo 1526): 1-0;
Runda 11. România (Elo 1526) – Bulgaria (Elo1775): 0,5-0,5.
”Oana a jucat cu două șahiste mai slab cotate (le-a învins pe amândouă), a jucat cu 9 șahiste mai bine cotate decât ea (pe 4 dintre acestea le-a învins, de 4 a fost învinsă iar cu una dintre ele a remizat). Urmare a acestor rezultate, cu 6,5 puncte, Oana (care a pornit în acest concurs ca favorită nr. 57) a terminat pe locul 23 (cea mai bună clasare din lotul României) și a primit 120 de puncte ELO). Punctajul obținut de Oana (6,5p) a fost cel mai bun rezultat al delegației României și a mai fost obținut de încă 3 băieți”, arată Ioan Dorel Șchiopu.
Vicepreședintele Federației Române de Șah, Corneliu Pașcalău consideră participarea Oanei Șchiopu ca fiind ”una foarte bună, raportând asta și la condițiile de pregătire de care beneficiază jucătorii de șah din alte țări. Oana și-a depășit condiția, a bătut fete mai bine cotate decât ea, a obținut o urcare în clasamentul final față de cel inițial de 34 de locuri, ceea ce este foarte mult. Sunt convins că rezultatul ar fi fost și mai bun dacă nu ar fi fost influențat de condițiile absolut dezamăgitoare de cazare și masă oferite de organizatori, mult sub așteptările noastre și sub pretențiile unei competiții de asemenea nivel. Asupra evoluției copiilor și-a lăsat amprenta și emoțiile uriașe specifice unei astfel de întreceri, fapt dovedit de faptul că Oana a pierdut la timp partida contra reprezentantei Indiei!!! Asta în condițiile în care partida a durat peste 4 ore! Oana este pe un drum ascendent, se dezvoltă și promite mult pentru viitor!”
Rezultatele obținute de ceilalți reprezentanți ai României au fost următoarele:
Elena State-Ungureanu (Fete 8 ani – 6 puncte);
Maria Pîrvan (Fete 10 ani – 5,5 puncte);
Oana Magdalena Șchiopu (Fete 12 ani – 6,5 puncte);
Bogdan Andrei Ivăncescu (Băieți 8 ani – 6 puncte);
Vladimir Alexandru Cnejev (Băieți 10 ani – 6,5 puncte);
David Radu (Băieți 10 ani – 6,5 puncte);
Matei Valeriu Mogîrzan (Băieți 10 ani – 5,5 puncte);
Vlad State-Ungureanu (Băieți 10 ani – 5 puncte);
Robert Ionuț Creangă (Băieți 12 ani – 6,5 puncte);
Iulian Mihai Anghel (Băieți 12 ani – 6 puncte).
Cele mai bune rezultate au fost obținute de sportivii din regiunea Asiei. Astfel, podiumurile, la fiecare categorie de concurs, au fost ocupate astfel:
Fete 8 ani: Locul I – China; Locul II – Rusia; Locul III – S.U.A.
Fete 10 ani: Locul I – Indonezia; Locul II – Rusia; Locul III – China.
Fete 12 ani: Locul I – India; Locul II – Uzbekistan; Locul III – Rusia
Băieți 8 ani: Locul I – S.U.A.; Locul II – Azerbaidjan; Locul III – Uzbekistan.
Băieți 10 ani: Locul I – China; Locul II – S.U.A.; Locul III – Rusia.
Băieți 12 ani: Locul I – India; Locul II – Rusia; Locul III – S.U.A.
Mascota acestei întreceri a reprezentat un micuț șahist pelerin, cu trimitere directă la celebrul ”Camino de Santiago” un pelerinaj de cca 1000 km, care începe în Pirinei, trece prin Santiago de Compostela și se termină la Oceanul Atlantic (Cabo Finisterre) acolo unde se considera că este capătul Pământului (al Lumii Vechi) înainte de descoperirea Americii. Principala atracție turistică a orașului Santiago de Compostela este renumita catedrală construită în sec XI-XII, dar mai ales Botafumeiro – ”cădelnița” acesteia, confecționată din 62 de kg de argint, în care se pun cca 40 kg cărbune și tămâie și care este manevrată cu ajutorul unui sistem de scripeți de 5 călugări.
Pe lângă implicarea Federației Române de Șah, a cluburilor CSM Mihai Viteazu Vulcan și CSS nr. 1 Timișoara, deplasarea Oanei și a președintelui Secției de Șah (Dorel Șchiopu, în calitate de însoțitor) la acest Campionat Mondial a fost posibilă și cu sprijinul conducerii SC BADUC București (furnizor general de materiale pentru construcții și instalații –fondat 1970) și a Asociației Rosa Multiflora (președinte Costel Avram).