Concertul ținut de pianistul Bogdan Vaida în Mina Petrila a încheiat, la sfârșitul săptămânii trecute, ediția de toamnă a turneului național de promovare a muzicii clasice în spații neconvenționale Classic Unlimited 2018.
Timp de o lună, Classic Unlimited a străbătut 5.000 de kilometri și a creat o adevărată stare de bine în rândul celor peste 1.000 de participanți care au umplut cele nouă săli inedite de concerte: galeria de artă framm’s din Alba Iulia, tipografia Daisler Print House din Cluj-Napoca, spațiul cultural Ambasada din Timișoara, sediul companiei Thinslices aflat în casa tatălui lui Vasile Alecsandri din Iași, fabrica de mobilă Dalin din Reghin, spațiul de
co-working Nod Makerspace din București, hubul creativ Visssual din Brașov, salonul terapeutic Kinetomed din Cluj-Napoca și sala pompelor din Mina Petrila.
„Am simțit că turneul din acest an a stârnit mai multă curiozitate și interes decât cel din 2017. Au fost 2.500 de persoane care au dorit să ia parte la concertele Classic Unlimited, dar am putut pune la dispoziție doar 1.000 de locuri în cele nouă concerte. Asta e bine, fiindcă înseamnă că evoluăm, că reușim să ne poziționăm tot mai bine pe piață. Am avut și niște gazde foarte interesante acum”, a declarat Alin Vaida, directorul executiv al Fapte, organizator al turneului.
Repertoriul din acest an al turneului a fost gândit de pianistul Bogdan Vaida în jurul Sonatei nr. 7 de Prokofiev și a inclus Intermezzo de Johannes Brahms, Sarabande (op.10) de George Enescu, La cathedrale engloutie de Claude Debussy, două piese din suita Romeo și Julieta de Sergei Prokofiev, J-Rhapsody de Ciprian Pop și Impromptu (op.142, nr. 3) de Franz Schubert. Pe parcursul concertelor, spectatorii au putut afla de la pianist gândurile și stările pe care i le stârnesc piesele respective, motivele pentru care a ales să le introducă în repertoriu, precum și diferite informații despre compozitorii bucăților muzicale.
„Am întâlnit foarte mulți oameni faini pe parcursul turneului, care ne-au primit foarte bine și care ne-au dat speranță pentru viitor. Chiar dacă repertoriul a fost mai dificil decât cel din 2017, publicul s-a dovedit mult mai receptiv. Reacția spectactorilor de la ultimul concert din Mina Petrila față de cea mai complicată piesă din repertoriu, Sonata a 7-a de Prokofiev, a fost
cu totul extraordinară. S-a dovedit, așa cum a scris mai apoi unul dintre spectactori în social media, că publicul nu a ascultat concertele cu mintea, ci cu sufletul”, a spus pianistul Bogdan Vaida.
Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited. Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a
susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.