Exponatul lunii decembrie 2018 pe care-l propune vizitatorilor Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, aduce în atenție evenimentul istoric crucial pentru istoria românilor, petrecut la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918, când „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”decreta „unirea acestor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii, cu România”.
Georgeta Deju, Șef serviciu Secția de Istorie și Artă al MCDR Deva arată că arcul peste timp este realizat prin intermediul unei banderole având cele trei culori ale steagului românesc, purtată cu mândrie la Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, de către port-drapelul Gărzii Naționale din Orăștie, lt. Valeriu Pascu (11 noiembrie 1893, Săcărâmb, jud. Hunedoara – 21 ianuarie 1989, București). Câteva repere biografice ni-l prezintă ca pe unul dintre românii din Transilvania care au luptat în Primul Război Mondial sub comanda Monarhiei austro-ungare, și care, întors acasă la Orăștie, a contribuit la organizarea activității Gărzii Naționale Române din localitate și la desfășurarea în bune condiții a alegerii delegaților din Orăștie pentru Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, participând, apoi, în calitate de locțiitor al comandantului și ca port-drapel, la adunare.
Informații prețioase referitoare la tricolorul purtat în ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia aflăm de la posesorul și donatorul acestuia: „La Marea Adunare din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia am purtat uniforma mea de locotenent al fostei armate austriece, cu o banderolă tricoloră română pe brațul stâng, așa cum se vede și pe fotografia stând pe tribună purtând drapelul tricolor al gărzii din Orăștie. […] În perioada de la armistițiul din 11 noiembrie 1918 –1 februarie 1919, foștii militari austrieci au purtat la nevoie și uniforma austriacă. În această uniformă membrii gărzii naționale române au fost echipați cu banderolă tricolor, […] exercitând și reprezentând puterea de stat română”.
Banderola a intrat în colecțiile muzeului din Deva în anul 1978, donată alături de alte obiecte care i-au aparținut lui Valeriu Pascu, majoritatea legate de evenimentele istorice trăite în preajma anului 1918. ”Ne referim la decorații, uniforma militară purtată în calitate de căpitan în Armata Română, fotografii, cărți etc. Exponatul are lungimea de 36 cm, lățimea de 3 cm, iar pe culoarea galben a banderolei, Pascu a lăsat scris următorul text: „1 Decembre 1918. Alba Iulia Lt. V. Pascu”.
După o sută de ani de la evenimentele la care acesta a fost martor, ne putem imagina atmosfera de pe Câmpul lui Horea, cu ajutorul mărturiilor sale: „La Alba Iulia 1 decembrie 1918 s-au adunat peste 100.000 de români din toate colțurile Ardealului, Banatului și din părțile zise ungurene / Crișana – Maramureșul/. […]Ne-am întâlnit aici românii din toate colțurile îndepărtate, țărani, meșteșugari, muncitori dela sate și orașe, funcționari de toate categoriile, preoți, învățători, învățații români dela orașe. […] Entuziasmul a fost de nedescris. Poporul adunat într-un număr important asculta încordat și smerit. Sobrietatea și măreția discursurilor rostite de reprezentanții națiunei au determinat o neclintită hotărâre a acestei adunări mărețe să proclame sus și tare <Vrem Unirea cu România Mamă!>”.