Noi perspective pentru Minele Lonea și Lupeni
Minele Lonea și Lupeni nu se vor închide. Sindicaliștii i-au convins pe reprezentanții guvernului să trimită o scrisoare Comisiei Europene pentru prelungirea activității în cele două mine. Mineritul de huilă beneficiază de subvenție dacă se închide.
„Nu se închid cele două mine. Scrisoarea pornește astăzi la Bruxelles, cu motivare, cu studiu de la INSEMEX. Am cerut în mod expres să prelungească Lupeniul și Lonea până când se epuizează toată rezerva, ca să nu fie pericol de explozie. Pentru că sunt niște cărbuni foarte periculoși, producători de autoaprindere și pot să arunce în aer Valea Jiului, dacă nu este epuizată toată substanța din mină”, a declarat, pentru Televiziunea Română, Ion Popescu, președintele CSN Meridian.
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani – INSEMEX atrage atenţia într-un studiu comandat de Complexul Energetic Hunedoara că activitatea de producţie la minele din Lupeni şi Lonea nu trebuie să înceteze decât după epuizarea rezervelor deschise, deoarece la Lupeni a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria de „cărbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, iar la perimetrul Lonea a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria „cărbunilor auto inflamabili cu tendinţă pronunţată la autoaprindere”.
“Concluziile finale sunt că cele două exploatări miniere nu se pot închide la finele anului 2018 si abatajele care sunt în functiune trebuie să îsi continue activitatea. Materialul a fost transmis si Ministerului Energiei. Recomandarea lor este să se continue exploatarea la cele două unităti miniere până la epuizarea rezervelor deschise pentru a nu fi probleme. Ce reiasă clar din studiul respectiv este că trebuie să se continue activitatea la cele două unităti miniere. Noi am estimat că prin 2024 ar trebui să înceteze productia, urmând apoi alte lucrări de închidere care vor mai dura o perioadă”, a declarat, pentru Cronica Văii Jiului, Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara încearcă să prelungească activitatea extractivă a celor două capacităti miniere, care ar urma să pună punct extractiei de cărbune la finele acestui an, iar în acest sens, documentul a fost transmis deja la Ministerul Energiei, care mai apoi va înainta concluziile la Comisia Europeană.
[slideshow_deploy id=’13835′]