31 decembrie 2018 este ltimul termen până la care autoritățile județene și locale, constituite în ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Hunedoara trebuie să operaționalizeze acest sistem. În caz contrar, acestea riscă să fie obligate să restituie Uniunii Europene finanțarea acestui proiect, respectiv circa 60 de milioane de euro.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune însă că sunt create deja toate premisele pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație, dar în același timp arată că lucrurile ar fi putut fi rezolvate, fără astfel de emoții, dacă cei care au avut în responsabilitate implementarea acestui proiect ar fi fost mai mult implicați sau dacă vechea conducere a CJH ar fi avut inspirația de a solicita o fazare a proiectului.
”În acest moment, avem deja semnate contractele de operare pentru toate cele 4 zone de acțiune în ceea ce provește colectarea deșeurilor. Ultimul contract de acest fel a fost semnat, la începutul luni decembrie, cu societatea Supercom care a câștigat contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în zona de colectare 4 Valea Jiului. Avem deja un câștigător și pentru contractul pivind gestionarea deponeului de la Bârcea Mare, pe care în vom semna săptămâna viitoare, dacă nu vor fi conestații și am convingerea că, până la finalul acestui an, noul serviciu de gestionare a deșeurilor în județul Hunedoara pentru următorii 8 ani, va fi unul deplin funcțional. A fost o muncă enormă pentru ca lucrurile să fie rezolvate și de la 1 ianuarie să fie operabile toate cele patru zone, plus CMID”, a declarat Costel Avram.
În același timp, administratorul public al județului Hunedoara apreciază că dacă cei din cadrul Unității de Implemenare a Poiectului ar fi acționat cu mai multă eficacitate ori dacă vechea conducere a Consiliului județean Hunedoara ar fi luat decizia de fazare a proiectului, atunci când se mai ptea face acest lucru, atunci punerea în funcție a acestui sistem s-ar fă făcut fără emoțiile că s-ar putea ajunge în neplăcuta situație de a se pierde banii europeni cu care a fost implementat acest program.
Noul Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Hunedoara urmează să fie operațional cel puțin 8 ani, aceasta fiind perioada pe care a fost încheiate toate contractele de operare și va deservi toate UAT-urile din județul Hunedoara. Proiectul, în valoare de 60 de milioane de ero, cuprinde pe lângă o groapă de gunoi ecologică de la Bârcea Mare, o staţie de sortare, una de tratare mecano-biologică și un depozit de deşeuri cu capacitatea de 4.576.800 metri cubi în localitatea Bârcea Mare, o staţie de sortare a deşeurilor cu capacitatea de 15 980 tone/an (51 tone/zi) la Petroşani, o staţie de transfer deşeuri la Petroşani, cu o capacitatea de 42 571 tone/an, precum şi închiderea depozitelor neconforme din Deva, Orăştie, Haţeg, Hunedoara, Călan, Rapoltu Mare, Petrila, Aninoasa şi Lupeni.