Reuniunea comună a Guvernului României și a colegiului Comisarilor, organizată în mod tradițional înaintea preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene de către un stat membru, a avut loc astăzi la Bruxelles.
Principalul obiectiv al întrevederii a fost acela de a prezenta liniile majore ale Programului de priorități în perspectiva Președinției române a Consiliului UE . În același timp, reuniunea a oferit ocazia realizării unui schimb de opinii cu membrii colegiului pe principalele tematici europene.
Prim-ministrul României a asigurat comisarii europeni că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019, și a reiterat angajamentul și voința noastră de a exercita o Președinție eficientă și pragmatică. De asemenea, a exprimat voința României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre, precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană. Reamintind motto-ul Președinției române a Consiliului, Coeziunea – o valoare comună europeană, Viorica Dăncilă a subliniat încă o dată că, pe durata mandatului său, România va promova cu precădere o politică de coeziune care să răspundă nevoii sporite de convergență economică, socială și teritorială.
Șeful Executivului român a evidențiat, totodată, principalele provocări pe care Președinția română va trebui să le gestioneze: ieșirea Marii Britanii din UE, negocierea Cadrului financiar multianual și subiectul migrației. În acest context, premierul a întărit importanța cooperării strânse cu instituțiile europene, în special cu Comisia Europeană, pentru obținerea de rezultate și asigurarea unui mandat de succes.
Nu în ultimul rând, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat speranța că Summit-ul UE, organizat în luna mai la Sibiu, va confirma atașamentul general pentru ideea unei Europe unite, consolidate și eficiente și va oferi principalele orientări strategice pentru viitorul Uniunii.
De asemenea, prim-ministrul român a afirmat interesul țării noastre de a sprijini obiectivele agendei externe a UE, cu accent pe avansarea politicii europene de extindere și asigurarea unei consistențe sporite a acțiunii Uniunii în vecinătatea sa estică.
Discuțiile au continuat în cadrul a două secțiuni tematice, cea dintâi abordând aspectele economice, financiare și sociale, inclusiv Cadrul financiar multianual, iar cea de-a doua, subiectele migrației, securității și relațiilor externe.
În prima secțiune au intervenit, de partea română, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri Europene, pe tema negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, pe subiectul convergenței economice și sociale și al politicii de coeziune.
Partea română a subliniat importanța Cadrului financiar multianual, dosar prioritar pentru țara noastră, și a exprimat întreaga disponibilitate de a lucra pentru avansarea acestui dosar.
De partea Comisiei Europene au avut prezentări Vice-președintele Comisiei Vladis Dombrovskis și comisarii europeni Guenther Oettinger, Marianne Thyssen, Pierre Moscovici și Corina Creţu.
În cadrul celei de-a doua secțiuni, prezentările părții române au fost realizate de Carmen Daniela Dan, ministrul afacerilor interne, pe subiectele securității și migrației, Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, referitor la Parteneriatul Estic, Marea Neagră și Balcanii de Vest.
În ceea ce privește gestionarea problemei migrației, ministrul român de interne a reafirmat interesul României de a continua eforturile cu privire la conturarea unor politici care să răspundă actualelor provocări existente la nivel european.
În plan extern, partea română a evidențiat interesul de a sprijini obiectivele agendei externe a UE, cu accent pe avansarea politicii europene de extindere și asigurarea unei consistențe sporite a acțiunii Uniunii în vecinătatea sa estică. În context, a fost exprimat interesul României de a marca momentul aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.
Din partea Comisiei Europene, au intervenit prim-vicepreședintele Frans Timmermans, Înaltul Reprezentant/ Vice-președinte Federica Mogherini și comisarii europeni Johannes Hahn, Dimitris Avramopoulos și Julian King.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat intervențiile miniștrilor români ca fiind foarte consistente și a conchis că România este pe deplin pregătită să asigure Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.