Printre participanții la elaborarea și lansarea publică a proiectului ”România Educată”, inițiat de Președintele României, Klaus Iohannis se numără și reprezentanți ai Universității dn Petroșani. De altfel, la lansarea oficială a acestui proiect, considerat urmare a celei mai ample şi de durată consultări publice desfăşurată până acum în domeniul politicilor publice din educaţie, a participat și Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.
Proiectul “România Educată” cuprinde şapte rapoarte tehnice care vizează următoarele cariera didactică, managementul educaţional, echitatea de acces (reducerea abandonului şi a analfabetismului funcţional), învăţământul funcţional şi tehnic, învăţământul superior, educaţia timpurie (creşe şi grădiniţe) şi evaluarea elevilor şi studenţilor. ”Educația dă direcția unei vieți și a unei țări. Niciunui copil nu trebuie să-i mai fie furată șansa de a avea un viitor. Cu o educație serioasă, vom avea o Românie performantă. Eu asta îmi doresc cu proiectul #RomâniaEducată, ale cărui rezultate le-am lansat în dezbatere publică. Este proiectul întregii societății românești și fiecare dintre dumneavoastră are ocazia de a contribui”, a spus Președintele Klaus Iohannis la lansarea oficială a dezbaterilor publice din acest proiect.
Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin apreciază demersul Președintelui României și spune că instituția de învățământ superior din Petroșani, prin reprezentanții ei, este deschisă tuturor proiectelor care țin de educație, cu atât mai mult cu cât programul Președintelui Klaus Iohannis nu exclude în niciun fel Legea Educației Naționale. ”Este un program despre care am luat la cunoștință încă de la întâlnirile organizate la nivel național, sub egida Colegiului Național al Rectorilor. De altfel așa cum a spus și Președintele Iohannis, proiectul este de acum pus în dezbatere și, probabil, cu contribuțiile membrilor Consiliului Național al Rectorilor, cu contribuția altor oameni din învățământul preuniversitar și cel universitar, el ar putea să fie o bază de dezvoltare viitoare a învățământulu românesc. Evident, acest proiect nu exclude Legea Educației Naționale, care este în curs de îmbunătățire. Dimpotrivă, eu cred că expertiza adunată în proiectul Președintelui, poate să ofere soluții pentru legislativ, în așa fel încât ele să conducă la luarea uno decizii care să îmbunătățească Legea Educației Naționale. Noi, ca și Consiliu Național al Rectorilor, ca și rectori în general, suntem deschiși la orice inițiativă, dacă este în folosul educației din România. Pe noi ne interesează în egală măsură și învățământul superior, dar și cel preuniversitar din România, de unde ne vin nouă viitorii studenți. De nivelul de pregătire al acestora depinde nivelul de pregătire al viitorilor studenți ai noștri”, a declarat prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin, rectorul Universității Petroșani.
De altfel, la Universitatea din Petroșani, cu doar două zile înaintea lansării programului ”România Educată”, a fost dat startul unui proiect, derulat de Universitatea din Petroșani în parteneriat cu SIVECO România S.A. Proiectul, care va fi implementat pe fonduri europene, este intitulat “Educația, o șansă pentru Valea Jiului!”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, și se derulează pe o perioadă de 30 de luni având o valoare totală de 4.125.166,55 lei. Managerul acestui proiect este prorectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser.