Festivalul unei noi generații-n blugi și-a desemnat cel mai bun folkist al anului 2018: Luminița Donisa
La doar 12 ani, Luminița Donisa este deja una din vocile cele mai frumoase ale unei noi generații de artiști pentru care muzica folk este cel mai frumos mod de exprimare a sentimentelor. Iar în portofoliul premiilor pe care le-a adunat deja la diverse festivaluri de folk din țară, Luminița Donisa a mai adăugat astăzi unul: Marele Premiu al Festivalului de muzică folk ”Te salut generație-n blugi !” de la Vulcan.
Pentru mica dar foarte talentata cantautoare din Petroșani, acest premiu este însă unul deosebit de important, în primul rând că vine într-un festival de folk extrem de apreciat, cel mai titrat de acest fel din Valea Jiului, pentru că apreciază nu doar vocea Luminiței Donisa, ci și compozițiile sale muzicale. Pentru că ambele piese cu care Luminița Donisa a intrat în concurs, ”Bob de lacrimă” (pe versuri de Ana Podaru) și ”Tatianei” (pe versuri de Sorin Poclitaru) îi aparțin. La toate acestea, mai adăugăm faptul că decizia atribuirii Marelui Premiu al ediției a VI-a a festivalului de folk de la Vulcan a fost luată de un juriu alcătuit din nume de prim rang ale folkului românesc (Jul Baldovin, Cătălin Stepa, Florin Paul Camen) cărora li s-au alăturat actorul Mihai Sima (de la Teatrul Ion D. Sîrbu din Petroșani), prof. Cosmina Tudoran (din partrea echipei de organiare a evenimentului) și semnatarul acestui reportaj, jurnalistul Tiberiu Vințan.
Chiar și așa, decizia atribuirii premiilor pentru toate secțiunile acestui festival-concurs a fost una destul de greu de luat, în condițiile în care cea mai mare parte a concurenților au fost talentați și au avut o evoluție scenică apreciată de publicul spectator, care a umplut sala Cinematografului din Vulcan la acest eveniment artistic absolut deosebit. Astfel, pe secțiunea de interpretare solo (categoria 11-14 ani) au concurat Luminița Donisa, Ciprian Ciutre, Mădălina Ghirău, Bot Anisia, Jitaru Anastasia, Bojiță Maria, Roman Diana, Ghiura Diana, care au interpretat piese de calibru ale folkului românesc sau, după caz, compoziții proprii. Juriul a stabilit pentru această categorie de concurs următoarea ierarhie: Locul I – Ciprian Ciutre, Locul II – Roman Diana, Locul III – Ghiiura Dana, Mențiune – Ghirău Mădălina.
Similar, pe secțiunea de interpretare solo (categoria 15-18 ani) au concurat Ion Amalia Raluca, Iordache Maria Andrada, Stoian Ionuț Gabriel, Marton Maria, Iaută Raluca Bianca, Sîn Andreea Anca, Petre Andreea și Marciuc Emanuel. Juriul a stabilit, pentru această categorie, următorul clasament: Locul I – Iordache Maria Andrada, Locul II – Petre Andreea ( a cărei evoluție în concurs a fost răsplătită, suplimentar, și cu premiul special ”Folkist pe cont propriu” conferit de Florin Paul Camen), Locul III – Marciuc Emanuel, Mențiune – Ion Amalia Raluca.
În ceea ce privește secțiunea de interpretare (categoria grupuri), pe scena de la Vulcan au evoluat grupurile: Strings, DP Folk, Teen Folk, Dual Minds, Bendis, Young Folk Sound, în plus, în concurs fiind înscriși și componenții grupului Florile Ceahlăului care, din păcate, nu au mai reușit să ajungă la Vulcan din Piatra Neamț. Aici clasamentul a fost stabilit după cum urmează: Locul I – Bendis, Locul II – DP Folk, Locul III – Dual Minds, Mențiune – Teen Folk.
Pentru că muzica folk s-a împletit întotdeauna în chip fericit cu poezia, dar și pentru că acest festival este dedicat memoriei poetului Adrian Păunescu (fondatorul Cenaclului Flacăra) organizatorii acestui festival au introdus, încă de la prima ediție a concursului, o secțiune specială dedicată exclusiv poeziei. Anul acesta, Pătruțoiu Ioana, Lalu Rosana, Luca Anda, Ambruș Amalia, Stoian Ionuț Gabriel, Vieru Diana, Pascu Adelina, Poroineanu Ioana, Ciobanu Denisa și Toma Ariana au recitat câteva dintre poeziile lui Adrian Păunescu. Cei mai apreciați au fost: Locul I – Lalu Rosana (care a prezentat poezia ”Transplant de albastru”), Locul II – Toma Ariana (care a prezentat poezia ”Iubiți-vă pe tunuri”), Locul III – Ambruș Amalia (care a prezentat poezia ”Umbra”), Mențiune – Luca Anda (care a prezentat poezia ”Lumea râde”).
Pentru a avea tabloul (aproape) complet al acestui frumos eveniment cultural-artistic, trebuie să mai adăugăm faptul că și în acest an recitalurile oferite publicului de Florin Paul Camen, Cătălin Stepa, Jul Baldovin, Ionuț Mangu și Răzvan Krivach, cărora li s-au alăturat recitalurile unora dintre laureații edițiilor precedente, respectiv Călin Tacea, Cătălin Florea, Marina Cioacă și Andrei Șchiopu au smuls binemeritate aplauze din partea publicului.
Evident, aplauze și cuvinte frumoase i se cuvin și prof. Dana Tacea de la Școala gimnazială nr. 5 Vulcan, inițiatorul și motorul acestui festival care, deja, și-a câștigat un binemeritat loc de onoare în calendarul evenimentelor culturale din Valea Jiului, fiind totodată un reper al excelenței pentru toți cei care îndrăgesc acest gen muzical. De altfel, acest lucru a fost evidențiat și de primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, prezent la deschiderea festivalului. ”Într-o lume în care este greu să le mai ceri copiilor să recite o poezie, acest festival de muzică și folk este dovada că tinerii noștri iubesc poezia, iubesc muzica și știu să transforme aceste sentimente într-un regal artistic care ne încălzește sufletul și ne provoacă emoție. Vreau să vă felicit pe toți cei care ați venit să ne demonstrați acest lucru pe scenă și vreau să o felicit pe doamna prof. Dana Tacea care a iniuțiat acest proiect, dar și pe toți cei care i-au fost și îi sunt alături în acest proiect care pune Vulcanul pe harta națională a folkului”, a spus primarul Gheorghe Ile.
Încă sub imperiul emoției pe care o generează, în mod firesc, un astfel de concert și o astfel de muzică, la finalul unei noi ediții a festivalului de folk ”Te salut generație-n blugi !” In Memoriam Adrian Păunescu, făcând apel la genialele cuvinte ale poetului, încheiem spunându-vă doar atât:
”Dacă sufletul tău înțelege,
De la rock pân-la imnuri și rugi.
Te salut, tineret în adidași !
Te salut, generație-m blugi !”
Ne reîntâlnim la ediția din 2019. Pe 7 decembrie, după cum deja se știe !
[slideshow_deploy id=’13835′]