Casa de Cultură ”Ladislau Schmidt” din Petrila a fost gazda unui eveniment deosebit care a făcut parte din seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.
Trei proiecte culturale derulate de Consiliul Local și Primăria orașului Petrila, primind finanțare prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, au văzut lumina reflectoarelor, în seara zilei de 12 decembrie, într-un emoționant spectacol cultural-artistic, valoarea acestui spectacol fiind dată de cele două extreme marcante ale comunității petrilene, copiii și decanii de vârstă.
”A fost o seară deosebită pe care noi ne-am dorit să o dedicăm întregii Românii cu prilejul Anului Centenar. Cred că ne-a și reușit acest lucru, văzând atât numărul participanților dar și importanța acestora în viața comunității noastre de la Petrila. Începând de la tânăra generație și până la decanii de vârstă, cărora le mulțumesc pentru prezență, am dorit să facem această punte de legătură prin care să cinstim glorioasele fapte ale eroilor noștri și, în același timp, să transmitem mai departe copiilor, astfel încât acestea să nu fie uitate niciodată”, a declarat primarul Vasile Jurca.
Momentele menite a ne reaminti una din cele mai importante pagini din istoria neamului nostru au fost prezentate de Ioan Velica, președintele filialei județului Hunedoara al Uniunii Scriitorilor din România, domnia sa fiind unul dintre Cetățenii de Onoare al orașului Petrila.
”În calendarul istoric al poporului nostru există zile cu profundă semnificație istorică. Dintre toate acestea, cea mai importantă este ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor la care noi, astăzi, suntem urmașii unui centenar al unității de neam și țară. Românii au dorit dintotdeauna Unirea, pentru că vorbeau aceeași limbă, aveau aceleași obiceiuri și tradiții, același trecut de apărat și același viitor de realizat. Condiții neprielnice i-au făcut să trăiască despărțiți în mai multe provincii istorice: Ardealul, Banatul, Moldova, Țara Românească, Dobrogea. (…) La 1 Decembrie 1918 se împlinea un vis, se făurea România Mare, care reunea în granițele sale toate teritoriile locuite de români. Unirea cea Mare a fost un act de dreptate națională. A fost rezultatul luptei milenare a românilor din întreg spațiul carpato-danubiano-pontic. Unirea a fost înfăptuită de către popor și pentru popor, iar ceea ce înfăptuiește poporul poartă pecetea veșniciei”, a spus Ioan Velica.
Expoziția fotografică, de pictură și machete, având ca temă scene din Primul Război Mondial, realizată de elevii de la Clubul Copiilor din Petrila, director Radu Chința, a fost condimentată cu o piesă de teatru cu valoare simbolică, având ca temă Marea Unire, jucată de micii actori ai clubului. Au fost puse în valoare scene reprezentând luptele eroice duse de ostașii români pentru realizarea dezideratului suprem, Marea Unire de la 1918, foarte bine realizate de copii sub îndrumarea profesorilor Radu Chința, Alin Apostoiu și Adriana Dădălig, având ca și modele fotografii din arhivele acelor vremuri, demonstrând astfel implicarea tinerei generații în păstrarea memoriei eroilor noștri.
În programul serii a fost lansată și „Cartea de Aur a eroilor petrileni”, documentată și scrisă de Dr. Ioachim Lazăr și Col.(rtr.) Adrian Iuliu Ronai, un omagiu și o reparație morală adusă ostașilor – eroi petrileni care au luptat în primul și al doilea Război Mondial, un real document adus în lumina tiparului la editura ”Focus”, cu sprijinul Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Valea Jiului” Petroșani și subfiliala Petrila a Cultului Eroilor ”Regina Maria”. Trebuie subliniată aici munca titanică depusă în arhivele naționale de către cei doi semnatari ai volumului, cu multele sacrificii până să vadă lumina tiparului, în această seară rezultând satisfacția lansării acestui volum de aur pentru orașul Petrila.
Făcând o scurtă paranteză, etnologul Petrilei – dr. Dumitru Gălățan-Jieț, a prezentat două volume scrise și lansate în acest an de către domnia sa, de o importanță majoră pentru comunitatea petrileană, ”Școala Noastră” și ”Valea Jiului spre Marea Unire”.
În spectacol a fost prezentă și muzica populară, prin vocea Iuliei Rus, punctul culminant fiind dat de prezentarea a două filme documentare ”Petrila în An Centenar” și ”Valea Jiului spre Marea Unire”, în care primarul Vasile Jurca și Ioan Dorel Şchiopu fac o succintă prezentare a celor mai deosebite momente din primul Război Mondial desfășurate pe meleagurile Petrilei și în Valea Jiului, filme semnate de Ilie și Cornel Pintea, HD 365 PRODUCTION.