Institutul de Științe ale Educației (ISE), Centru Național eTwinning România, a reunit aproximativ 120 de participanți, experți în educație, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, inspectori școlari și cadre didactice participante la proiecte eTwinning, în cadrul Conferinţei Naţionale eTwinning care a avut loc la București, în perioada 7-8 decembrie 2018.
În cadrul conferinței au fost premiate cele mai bune proiecte eTwinning desfășurate în anul școlar 2017-2018 și școlile care au obținut titlul de „Școală eTwinning” în acest an. Astfel, au fost acordate Premiile naţionale eTwinning, Locul I Școala gimnazială Ion Buteanu, Buceș. Categoria Învățământ gimnazial British and American culture, prof. Valentina Maria Barb.
Tot în cadrul Conferinţei, au fost acordate premii unităţilor de invăţământ care au obţinut Certificatul de Şcoală eTwinning,din judetul nostru acest certificate mult râvnit l-a obtinut Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, Petrila,HD. Peste 1.200 de școli din Europa au fost premiate cu ”Certificatul de Școală eTwinning” 2018-2019, iar Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila se află între cele peste 60 de școli din România care au obținut acest titlu european.
În urma lansării competiției „Premiile Naționale eTwinning”, au fost primite 102 candidaturi, dintre care 86 au îndeplinit condițiile de eligibilitate și au intrat în procesul de evaluare. Ca și în anii trecuți, evaluarea a fost realizată în două etape, prin implicarea semnificativă a ambasadorilor eTwinning și a altor experți externi. Din judetul nostru a participat la evaluarea proiectelor prof. Postolache Dumitrița de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazu Vulcan, aceasta având de altfel și calitatea de ambasador eTwinning
În deschiderea conferinţei, au luat cuvântul Dna Magdalena Balica, Director adjunct, Institutul de Științe ale Educației, Dna Daniela Călugăru şi Dna Anca Petrache de la Ministerul Educației Naționale, conf. univ. dr. hab. Marian Ilie, Director, DPPD, Universitatea de Vest, Timișoara, Dra Veronica Simionescu de la ANPCDEFP, Dna Simona Velea, coordonator pedagogic şi Dna Alexandra Aramă, coordonator naţional, de la Institutul de Științe ale Educației.
Certificatul de Școală eTwinning a fost lansat în 2017, cu intenția de a recunoaște și recompensa implicarea, angajamentul și devotamentul eTwinner-ilor, precum și a echipelor de profesori și directori din aceeași școală. Procesul de înscriere a început în decembrie 2017 și s-a încheiat în martie 2018. Programul eTwinning, componentă a Programului Erasmus+ al Comisiei Europene, este implementat în România de Institutul de Ştiinţe ale Educației, în calitate de Centru Național eTwinning România.