Conform ANSVSA, Pesta Porcină Africană evoluează în 296 de localităţi din 18 judeţe. 364.044 de porci au fost eliminați, 8.411 de proprietari au fost despăgubiţi

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 296 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.136 de focare, dintre care 18 în exploataţii comerciale, şi 444 de cazuri la mistreţi, informează, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În total au fost eliminaţi 364.044 de porci afectaţi de boală, iar 8.411 de proprietari au fost despăgubiţi până la această dată, valoarea totală a plăţilor fiind de 236,54 milioane de lei.

Au fost stinse până la această dată 12 focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

Conform datelor ANSVSA, cele mai multe focare sunt în continuare în judeţele Tulcea – 571, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A şi 94 de cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 122 de focare, dintre care 11 focare la exploataţii comerciale şi două cazuri la mistreţi, în Călăraşi – 100 de focare, unul la o exploataţie comercială şi 26 de cazuri la mistreţi, iar în Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi patru cazuri la mistreţi. În restul judeţelor afectate se întregistrează de la unul până la 26 de focare.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Specialiştii veterinari reafirmă că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, iar pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, în timp ce proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

AGERPRES

[slideshow_deploy id=’27126′]