Festivalul Crailor a adus în prim-plan moștenitorii tradițiilor momârlănești ale Crăciunului
Colindul ”Crailor”, intepretat de mândrii feciori ai zonelor rurale din întreaga Vale a Jiului a adus și în acest an, emoție și bucurie, publicului care a umplut până la refuz sala Palatului Cultural din municipiul Lupeni, la cea de-a XXVIII-a ediție a ”Festivalului Crailor” din Valea Jiului.
Festivalul Crailor este un eveniment cultural de excepție în Valea Jiului. Acesta a fost inițiat, imediat după anul 1990 de către Emil Părău, unul dintre promotorii tradițiilor, folclorului și culturii din Valea Jiului iar de câțiva ani, acestui demers artistic de excepție i-au subscris, în mod firesc și onorant, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni. ”Ceea ce am văzut și în acest an pe scena Palatului Cultural din Lupeni la Festivalul Crailor reprezintă nu doar un regal artistic de cea mai bună calitate, ci reprezintă însăși cele mai frumoase tradiții și colinde ale acestor locuri, pe care ne bucurăm că reușim, prin acest eveniment de excepție, să le promovăm și să le ducem mai departe. Indiferent de clasament, cu toții am fost fascinați de frumusețea colindelor și talentul tuturor colindătorilor, pe care-i felicit din toată inima. Le mulțumesc de asemenea Adrianei și Marianei Anghel pentru că au fost din nou alături de publicul din Lupeni la acest deosebit eveniment cultural, dar și domnului Emil Părău, cel datorită căruia există acest festival. Iar locuitorilor din Lupeni le mulțumesc pentru că au primit cu atât de multe aplauze, cu atât de multă bucurie, colindele tinerilor care s-au înscris în acest regal al tradițiilor locale, care este și va rămâne și de acum înainte, Festivalul Crailor. Tuturor, vă doresc sărbători frumoase și binecuvântate”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Ceata Crailor ”Moștenitorii” din Bărbăteni (Lupeni) și-a adjudecat anul acesta Premiul special al festivalului-concurs, în urma evaluării făcute de un juriu competent și exigent, condus de îndrăgita solistă de muzică populară Mariana Anghel. Din componența juriului au mai făcut parte fiica acesteia, Adriana Anghel (o nouă voce specială a muzicii populare românești), profesorul și etnologul Ion Holobuț și consilierul local Ion Pârvulescu. ”Mi-a plăcut tot ceea ce am văzut și în acest an la Festivalul Crailor de la Lupeni. Se vede, de altfel, o evoluție față de ediția precendetă, fapt care nu poate decât să mă bucure. Am avut însă și o obiecție pentru unii dintre participanți care, deși dispun de voci și costume deosebite, au încercat mai mult să facă show, îndepărtându-se de scopul acestui eveniment, care își propune să scoată la lumină și să pună în valoare colindele strămoșești, specifice doar acestor locuri. Le-am cerut să aibă în vedere pentru edițiile viitoare, dar și pentru celelalte evenimente de gen la care vor participa sau chiar atunci când vor colinda pe ulițele satelor din Valea Jiului, aceste recomandări, pentru că oamenii vor să audă și să vadă acele colinde și acei colindători care ne aduc aminte de tradițiile unice ale Crăciunului de pe aceste meleaguri”, a spus Mariana Anghel.
Dincolo de ierarhii, Festivalul Crailor a adus și anul acesta pe scena de la Lupeni cele mai bune 10 cete de Crai din toate zonele Văii Jiului, de la Câmpu lui Neag la Paroșeni și până la Taia. Astfel, colindul Crailor a fost prezentat, cu originalitate și mult talent de următoarele cete de colindători:
- Craii ”Moștenitorii” de la Bărbăteni (Lupeni), conduși de Laurențiu Calfa;
- Craii ”Vestitorii Domnului” de la Bărbăteni (Lupeni), conduși de Marius Florin Stoenică;
- Craii de la Taia (Petrila), conduși de Bogdan Daj;
- Craii de la Câmpu lui Neag (Uricani), conduși de Alexandru Soare;
- Craii Drăghicioni de la Paroșeni (Vulcan), conduși de Cosmin Mănulesc;
- Craii din Ștefan (Lupeni), conduși de Viorel Ionuț Neagu;
- Craii ”Junii Uricaniului” (Uricani), conduși de Constantin Coandreș;
- Craii din Ploștină de la Paroșeni (Vulcan), conduși de Darius Andrei Iușan;
- Craii din Popești (Uricani), conduși de Damitu Corlan;
- Craii din Valomir (Uricani), conduși de Ionel Calotă.
Evident, frumusețelea acestui spectacol de excepție, derulat pe parcursul a mai bine de 4 ore, a fost completat de recitalul extraordinar susținut de Mariana și Adriana Anghel.
La finalul unei noi ediții de succes a acestui festival, inițiatorul acestuia, apreciatul promotor al tradițiilor și culturii locale, Emil Părău apreciază că ”este nu doar de datoria noastră să încurajăm acești tineri să ducă mai departe frumoasele tradiții ale acestei minunate zone etno-folclorice care este Valea Jiului, ci după cu am văzut și astăzi, este foarte plăcut pentru noi toți să avem bucuria de a primi, în pragul sărbătorii Nașterii lui Cristos, acest emoționant colind al Crailor.”
Dacă nu ați mai găsit un loc în sala de spectacol și n-ați fost ”pe fază” la zecile de transmisiuni live pe rețelele de socializare ale acestui evenimentul cultural de excepție, vă oferim noi oportunitatea de a a vedea care a fost atmosfera de la Festivalul Crailor, într-un reportaj realizat de unul dintre cei mai talentați jurnaliști ai României, Ilie Pintea. Reportaj publicat pe situl TV hd365.ro , care poate fi vizionat și urmând linkul de mai jos:
[slideshow_deploy id=’13835′]