Scriitorul Marian Boboc deschide ”Alfabetul reclamelor în presa deveană” la Biblioteca județeană din Deva

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 10 ianuarie 2019, ora 1700, la Galeria de Artă „Forma” din Deva, un eveniment editorial deosebit: lansarea volumului intitulat „Alfabetul reclamelor în presa deveană. Viața din spatele reclamelor. Negustori și meseriași”, al cărui autor este jurnalistul și scriitorul Marian Boboc.

Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara.

Autor a șase volume de versuri, autor și coautor a peste 30 de volume-document despre Valea Jiului, sub toate aspectele ei, Marian Boboc s-a aplecat, în acest volum, asupra vieții economice, sociale și culturale din orașul Deva reflectată în reclamele comerciale. Rod al unei impresionante și migăloase munci de documentare, în primul rând a colecțiilor de periodice aflate la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și la Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale, volumul conține reproduceri a peste 900 de reclame. Reclamele, poveștile aflate în spatele lor, informațiile ample despre entitățile economice din Deva interbelică, viața comercială a Devei, date despre mai multe școli de comerț, târgurile, expozițiile, corespondențele comerciale, aspecte din viața culturală a Devei și foarte multe alte subiecte fac din acest impresionant volum o lectură captivantă care ne duce înapoi în timp și cunoaștem un oraș în plină efervescență comercială și economică. Se remarcă amplele materiale dedicate Corporațiunii industriale din Deva la cei 40 de ani, Școlii de Arte și Meserii „I. Panaitescu”, Școlii practice de învățământ și comerț „Vulcu I. Ioan”, constituirii Uniunii Sfaturilor Negustorești din județul Hunedoara, pentru a le aminti doar pe cele mai consistente.

”Cu vocație de autentic jurnalist, Marian Boboc a studiat mii de pagini de ziare și a reușit ca, dincolo de reclamele publicate, să facă aprecieri și comentarii pertinente despre informațiile publicate, să recreeze tabloul Devei interbelice, să reînvie trecutul acestui oraș pe care, astfel, îl vom cunoaște mai bine”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

„Fiecare pagină din această carte singulară în peisajul editorial devean devine un resort al unui mecanism imaginar de călătorie în timp, într-un fascinant spațiu temporal din lumea comercianților și meseriașilor”, remarcă și jurnalistul Lucian Morogan, în prefața cărții.

Volumul lui Marian Boboc se constituie într-o veritabilă provocare pentru jurnaliști, istorici, cercetători, intelectuali în general, de a realiza astfel de lucrări de istorie locală pentru ca nimic din trecutul comunităților locale hunedorene să nu fie cuprins de uitare.

[slideshow_deploy id=’24093′]