Pus în funcțiune la finalul anului trecut, Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor din județul Hunedoara a demarat cu unele sincope, în mai multe localități hunedorene fiind reclamată o activitate deficitară a celor doi operatori care au preluat acest serviciu. ”Este adevărat că au existat probleme și în regiunea Deva-Hunedoara precum și în regiunea Valea Jiului. Am cerut explicații de la cele două firme care au câștigat licitațiile pentru gestionarea serviciilor de colectare a gunoiului menajer din județul Hunedoara și le-am pus în vedere să rezolve rapid deficiențele constatate”, a spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Acesta a precizat că, totuși, în general activitatea de colectare a deșeurilor din județ a fost una bună, iar problemele au avut și explicații obiective, cum ar fi zăpada sau unele chestiuni organizatorice inerente la început, dar a precizat că toate aceste chestiuni trebuiesc remediate urgent de cei doi operatori.
Problemele legate de colectarea deșeurilor în regiunea Văii Jiului, dar și alte aspecte care țin de noul sistem de management al deșeurilor au fost astăzi și subiectul principal al întâlnirii pe care administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a avut-o la sediul din Petroșani al Consiliului județean Hunedoara, cu reprezentanții administrațiilor publice locale din regiunea Văii Jiului. La întâlnire au participat primarul municipiului Petroșani – Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Vulcan – Gheorghe Ile, primarul orașului Petrila – Vasile Jurca, primarul orașului Uricani – Dănuț Buhăescu, viceprimarul municipiului Petroșani – Nicolae Florin, conducerea AI Deșeuri și reprezentanți ai operatorului de servicii care acționează în această zonă. De asemenea, la această ședință de analiză a fost prezent și prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely.
”Buna funcționare a serviciului de colectare a deșeurilor este o chestiune extrem de important pentru Consiliul județean. Am discutat astăzi despre acest subiect și la Petroșani, împreună cu primarii Văii Jiului și cu factorii responsabili de gestionarea ADI Deșeuri. Îi mulțumesc de asemenea și domnului prefect Fabius Kiszely pentru participare și implicare în soluționarea problemelor care mai apar încă. Sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune soluții pentru a face din acest important serviciu de utilitate publică, unul perfect funcțional, eficient și de cea mai bună calitate. Le mulțumesc primarilor Văii Jiului pentru interesul lor și pentru modul în care înțeleg să se implice în colaborarea cu autoritățile județene, nu doar pe acest subiect, ci în general, pe toate problemele cărora, împreună, trebuie să le găsim rezolvare”, a declarat Costel Avram.
Edilii din Valea Jiului cred că noul operator al serviciilor de colectare a deșeurilor menajere trebuie să acționeze mai bine. De asemenea, acestia spun că plata serviciilor de colectare și transport al deșeurilor trebuie să se facă corespunzător cu cantitățile de deșeuri preluate și ținând cont de predarea-primirea selectivă a deșeurilor. ”Eu cred că scopul acestui proiect integrat de colectare a deșeurilor este acela de a crește volumul de colectare selectivă a deșeurilor și de a încuraja comunitățile să depună mai puțin gunoi la tomberon. Pentru a realiza însă acest lucru, trebuie să existe și o serie de avantaje, acolo unde acest lucru se realizează”, a arătat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Acesta a mai precizat, totodată, că este foarte important să se găsească rapid o soluție pentru colectarea și depozitarea deșeurilor din construcții, care nu fac obiectivul de activitate al SMID Hunedoara și care sunt încă în sarcina administrațiilor locale.