Peste 20 de milioane de lei pentru restaurarea Castelului Corvinilor, de la Uniunea Europeană

La sediul Primăriei municipiului Hunedoara a fost semnat, în data de 22 ianuarie, contractul de execuție al proiectului „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara”.

Investiția beneficiază de o finanțare în valoare totală de 21.884.908,73 lei. din care Asistența Financiară Nerambursabilă solicitată este de 21.447.210,55 lei (98%), municipiul Hunedoara contribuind cu 2% din suma totală, respectiv 437.698,18 lei.

Contractul se va derula pe o perioadă de 27 de luni, timp în care vor fi reabilitate mai multe părți ale monumentului medieval. Potrivit reprezentanților Administrației locale din Hunedoara, castelul va avea parte de lucrări complexe de consolidare și reabilitare a zonelor afectate, precum și lucrări de restaurare finisaje interioare și exterioare, cât și lucrări de reconstituire și de amenajare a unor spații rezultate din reconstituirea unor planșee, prin refacerea, cât și introducerea acestora în circuitul turistic, dar și alte tipuri de lucrări care au în vedere consolidarea și valorificarea durabilă a potențialului istoric și turistic al obiectivului.

„Această restaurare vizează o intervenție pe structura castelului. Sunt anumite zone, precum Turnul Neboisa ori Sala Cavalerilor, care prezintă fisuri și va trebui intervenit pentru stabilizarea acestor deficiențe și consolidarea respectivului tronson Vor fi, de asemenea o serie de intervenții din același capitol și asupra Sălii Dietei, după care vor fi o serie de lucrări de restaurare care vizează spațiile interioare ale castelului – și aici mă refer fie la construirea unor tavane și podele dispărute de-a lungul timpului, fie la intervenția pe pereții camerelor deja existente, vizând înlăturarea mortarelor pe bază de ciment și introducerea unor mortare care să fie cât mai apropiate de cele originale. Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalațiilor sanitare existente, precum și o eventuală creare a unor noi utilități de acest tip. Alte lucrări vor viza instalațiile electrice. Așa cum se cunoaște, zona reabilitată și din acest punct de vedere este așa-numita aripă nordică a castelului – zona Loggiei Mattia, care a „suferit” restaurări precedente și a fost reabilitată și această instalație electrică”, explică Sorin Tincu, directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”.


Un alt capitol de lucrări vizează ambientarea interioarelor castelului, un aspect important vizavi de modul de expunere în interiorul monumentului. Mai precis, este vorba despre introducerea unui sistem electric de încălzire. Conform DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții), vechea instalație de gaz va fi demontată, se va renunța la acest tip de încălzire în favoarea celui electric.

Nu în ultimul rând, sunt vizate lucrări de amenajare a spațiilor de vizitare, astfel încât să corespundă unor viitoare lucrări de ambientare sau de montare a expozițiilor: mă refer aici la tot ce înseamnă necesarul în această direcție, adică un spațiu curat, un spațiu care să beneficieze de un microclimat adecvat, iar prin construirea acestor planșee, respectiv podele de care vorbeam, vor fi reutilizate spații inaccesibile acum: etajele Turnului Alb care lipsesc cu desăvârșire, anexa sufrageriei Bethlen care are planșeul prăbușit, parterul Aripii Zolyomi căruia într-un anumit segment îi lipsesc podeaua și tavanul.

”Prin refacerea tuturor acestor structuri se vor crea noi spații muzeale, astfel încât vom avea un circuit coerent de vizitare, care va pleca din Loggia Mattia, trecând prin Sala Dietei, Camera Domnițelor, ajungem în zona Palatului Administrativ, de unde prin gurile de comunicare se va putea intra în Turnul Alb, respectiv Palatul Bethlen. Vom avea un circuit interior adecvat, spre deosebire de ce se întâmplă astăzi, pentru că în circuitul de vizitare actual, turistul parcurge tot acest traseu până la Aripa Zolyomi după care este necesară ieșirea în curtea exterioară, intrarea în Turnul Vechi de Poartă, ieșirea în curtea exterioară, intrarea în Palatul Bethlen și din nou ieșirea în curtea exterioară – lucru care ducea la o curățenie deficitară, pentru că intrând și ieșind din aceste spații interioare se produce inevitabil mizerie. De asemenea, vom insista pe o amenajare a curții castelului, care este prevăzută în acest DALI. Și zona din jurul fântânii va suferi o intervenție prin coborârea nivelului de călcare și prin reamenajarea unor guri de scurgere a apei pluviale adecvate”, a mai precizat Sorin Tincu.

Odată cu derularea acestui proiect, obiectivele funcționale propuse pentru punerea în valoare în cadrul Castelului Corvinilor sunt: Turnul pictat (Turnul Buzdugan); Bucătăria garnizoanei; Loggia Matia; Turnul Tezaur; Bastionul de tortură; Turnul flancare pod; Turnul nou de poartă; Scara spirală; Sala Cavalerilor și Sala Dietei; Turnul Capistrano; Ateliere (Locuința sudică); Aripa Zolyomi;
Turnul Pustiu; Zona intrării în prima cetate;Turnul vechi de poartă; Bastionul alb; Bastionul Toboșarilor; Fântâna; Capela; Groapa urșilor; Bastionul munițiilor; Galeria suspendată; Turnul Njeboisia.

La semnarea contractului au fost prezenți reprezentanți ai firmelor din asocierea care a câștigat licitația: SC CORAL SRL Tulcea – SC Construcții Unu SA – SC Remon Proiect SRL, echipa de proiect din cadrul Primăriei Municipiului Hunedoara, primarul Dan Bobouțanu, precum și invitați din presă.

„Acest proiect este cu adevărat cel mai important pentru comunitatea noastră, fiind vorba despre obiectivul turistic vizitat de peste 350 de mii turiști anual, cu o importanță foarte mare la nivel național, dar și în ceea ce privește comunitățile maghiară și cea germană, care au o chemare către acest obiectiv turistic. Echipa prezentă aici este una numeroasă și s-a lucrat foarte mult la acest proiect: în 24 noiembrie 2016, ca urmare a modificărilor survenite în Ghidul Solicitantului, după ce proiectul depus de primărie a fost respins de ADR Vest (în iulie 2016), am reușit să beneficiem de aceste modificări și de faptul că am fost din nou acceptați. În urma verificării documentelor din proiect, în 20 decembrie 2016 proiectul a fost declarat eligibil din punct de vedere administrativ, iar în marie 2017 a fost admis din punct de vedere tehnic și financiar, urmând ca acest contract să se semneze în 9 mai 2017. Am demarat apoi achiziția publică de proiectare și execuție, deci aceste lucrări vor merge mână în mână. Din păcate, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a respins de nu mai puțin de nouă ori documentele postate de noi, din cauza acelei clauze care s-a dovedit esențială până la urmă – faptul că noi solicitam firmelor experiență similară în monumente istorice. A durat, dar cred că este bine că ne-am expus punctul de vedere”, a declarat primarul Dan Bobouțanu.

[slideshow_deploy id=’13835′]