Atenție, șoferi! Din 3 februarie, se schimbă taxa de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria
Începând cu 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligaţi să introducă noi informaţii în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare şi anul fabricaţiei, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare.
„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români (transportatori) care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Ungaria că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, începând din 03 februarie 2019 se instituie o obligaţie nouă de încărcare a datelor în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO. Scopul îl reprezintă setarea corectă a încadrării în categoria de poluare şi modernizare a verificării.
Societatea “National Toll Payment Services” (NTPS) Plc., în cadrul sistemului HU-GO, care oferă posibilitatea de plată a taxei rutiere a autovehiculelor de marfă, care depăşesc greutatea maximă admisă de 3,5t, a iniţiat un program de dezvoltare al cărui scop este depistarea încadrărilor necorespunzătoare în categoriile de poluare, ajungându-se astfel la dezvoltarea verificării şi modernizarea încasării taxei rutiere”, precizează reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIADAX.
Prin urmare, elementele individuale ale programului vor fi introduse în mod continuu şi gradual, măsurile conexe urmând a deveni integrale cel mai curând în a doua jumătate a anului 2019. În prima etapă va avea loc încadrarea în baza de date unitară şi verificată a categoriei de poluare a autovehiculelor de marfă, apoi va urma introducerea setării, respectiv verificării automate şi electronice a categoriei de poluare, care va completa metoda de verificare prin oprirea la faţa locului, aplicată de organele desemnate pentru verificarea taxei rutiere, mai spune sursa citată.
Va exista şi o perioadă de graţie corespunzătoare, cât şi posibilitatea pregătirii cunoaşterii şi aplicării noilor măsuri şi servicii în decursul dezvoltării sistemului.
MAE mai spune că cetăţenii români „pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Budapesta +3613847689, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă”.
De asemenea, românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Budapesta: +36305356912.
Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă „consultarea paginilor de Internet http://budapesta.mae.ro, http://www.utinform.hu şi www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”.
Sursa: mediafax.ro
[slideshow_deploy id=’17636′]