Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu KISZELY, a convocat în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (Unitatea Locală de Decizie), care s-a reunit astăzi la Deva. În cadrul întâlnirii au fost prezentate situația focarelor de Pestă Porcină Africană (P.P.A.) din țară și unele măsuri ce se impun pentru prevenirea apariției P.P.A. în județul Hunedoara.
DSP Hunedoara consideră că aceste măsuri sunt necesare având în vedere confirmarea unor focare de pestă porcină africană în județele Timiș și Arad. În acest sens, au fost aprobate următoarele măsuri:
– se menține suspendarea pe o perioadă nedeterminată a organizării târgurilor și aglomerărilor de animale de pe raza județului Hunedoara;
– se va monitoriza desfășurarea târgurilor neautorizate pentru combaterea comerțului ilegal cu animale vii, în mod special porcine;
– în conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (C.N.S.S.U.) nr. 2/2018 art. 2 lit. b pct.1, se vor institui filtre de control la toate intrările în județ, iar intrările dinspre județele Timiș, Arad și Caraș-Severin vor fi monitorizate permanent;
– se vor efectua controale pentru verificarea fiecărei Unități Locale de Sprijin (U.L.S.) privind identificarea suprafețelor de teren propuse aprobării C.J.S.U. Hunedoara pentru ecarisarea alternativă, conform normelor legale în vigoare.
– se vor efectua controale în unitățile administrativ-teritoriale din cele 6 zone unde sunt organizate Circumscripții Sanitar Veterinare (C.S.V.) (Deva, Brad, Orăștie, Hunedoara, Hațeg, Valea Jiului) pentru respectarea prevederilor Hotărârii nr. 2 a C.N.S.S.U.
C.J.S.U. a stabilit, de asemenea, ca D.S.V.S.A. să retransmită tuturor administrațiilor publice locale din județ recomandări pentru informarea proprietarilor de animale în ceea ce privește prevenirea, apariția şi combaterea pestei porcine africane. Recomandările vor fi afișate în locuri publice din localități şi vor fi transmise proprietarilor de exploatații şi proprietarilor individuali.
Se impune păstrarea unui nivel de alertă ridicat și întărirea măsurilor de informare, conștientizare și protecție a populației, implicarea autorităților și a organismelor de specialitate în acțiuni de prevenire, instruirea medicilor de la societățile comerciale specializate în creșterea și comercializarea de porcine, informarea autorităților publice locale privind măsurile necesare pentru prevenirea si combaterea acestei boli, intensificarea măsurilor în scopul respectării stricte a igienei în spațiile în care se comercializează și se consumă carne de porc.