O serie de exemple de bune practici și de modele de succes în activitatea de voluntariat au constituit tema unei noi întâlnri de lucru a Grupului de Acțune Locală (GAL) din municipiul Vulcan. Evenimentul a avut loc marț, 29 ianuarie 2019 la sediul Primăriei municipiului Vulcan, în contextul oportunităților de colaborare între administrația publică locală, GAL Vulcan și ONG-urile locale, menite să susțină implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Vulcan.
Cu acest prilej, reprezentanții ONG-urilor invitate la această întâlnire: Asociația Eu și Tu pentru Vulcan, Asociația Axion Estin, Fundația Raza Speranței, Asociația Flori de Munte, cadre didactice și reprezentantul comunității din Colonia de Jos – Moroșanu Petre, au prezentat aspecte din activitatea de până acum, care scot în evidență o paletă largă de activități non-profit, dedicate comunității Vulcanului.
Managerul GAL Vulcan, jr. Rodica Peter a explicat audienței rolul ONG-urilor în cadrul SDL și a reiterat nevoia de colaborare în viitorul apropiat. Viceprimarul Cristian Merișanu a punctat importanța proiectelor care pot beneficia de fonduri europene.
De o atenție deosebită s-a bucurat prezentarea făcutăde vicepreședintele Asociației Eu și Tu pentru Vulcan, jurnalistul Felicia Gabriela Portasă. Aceasta a prezentat o serie de elemente de bază legate de tema generoasă a voluntariatului dar și unele exemple de bune practici derulate de membri ai acestei asociații în anul 2018, proiecte cu impact semnificativ dedicate aproape în toalitate generațiilor tinere.
La rândul său, preotul paroh Mănăsuc Zgârcea a relatat istoricul evoluției Asociației Axion Estin, care are în centrul acesteia relația socială a tinerilor cu comunitatea, prin filonul educației creștine.
Similar, Cristian Popa a oferit detalii despre munca complexă, permanentă, solicitantă dar totodată plină de compasiune, în oferirea de servicii sociale, pe care fundația Raza Speranței le realizează pentru cei nevoiași, de foarte mulți ani.
În fine, Moroșanu Petre a vorbit despre implicarea totală a cetățenilor din Colonia de Jos, copii și adulți, în amenajarea parcului de joacă pentru copiii din acest cartier.
La întâlnirea GAL de la Vulcan au fost prezenți și voluntarii INIMI CURATE din cadrul Asociației Eu și Tu pentru Vulcan, dar și colegi ai acestora de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazul, care doresc să se implice în activități de voluntariat pentru oamenii Vulcanului.
Asociația GAL Municipiul Vulcan are în prezent, în derulare, priiectul intitulat ”GAL Municipiul Vulcan-implementare Strategie locală”, un proiect care se derulează din septembrie 2018 pe o perioadă de 36 de luni. Valoarea totoală a acestui proiect, finanțat integral din fonduri europene și, respectiv guvernamentale, este de 989.365,27 lei. Prin măsurile pe care și le propune, acest proiect vizează reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în zonele urbane maginalizate din municipiul Vulcan, prin adoptarea unor măsuri integrate, sociale, economice și cultuale destinate membrilor acestor comunități.