Concediul fara plata. Cum este reglementat legal, cand poate fi acordat si pe ce perioada
Concediul fara plata reprezinta o alternativa la concediul de odihna, mai ales daca angajatii nu vor sa piarda din zilele libere. In ce conditii poate fi solicitat concediul fara plata, care sunt avantajele si dezavantajele pentru angajat, dar si ce obligatii are angajatorul in cazul suspendarii contractului de munca? Toate aceste informatii le vei regasi in articolul de mai jos.
Cum este reglementat legal concediul fara plata
Concediul fara plata este reglementat de art. 153 din Codul Muncii si poate fi acordat pentru rezolvarea unor situatii personale. Durata concediului fara plata se stabileste, dupa caz, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.
Este important de mentionat ca, prin concediul fara plata, contractul individual de munca este suspendat, motiv pentru care nu constituie vechime in munca. Conform art. 54 din Codul Muncii, contractul de munca poate fi suspendat prin acordul partilor in cazul concediilor fara plata pentru studii sau interese personale.
In ce situatii poate fi acordat concediu fara plata si cum este stabilita durata acestuia
Durata concediului fara plata se stabileste, conform Codului Muncii, prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern. Totodata, durata concediului fara plata poate fi stabilit prin negocierea directa intre angajator si salariat, in baza contractului individual de munca.
Mai exact, durata concediului fara plata nu este limitata legislativ, iar stabilirea duratei ramane la aprecierea partilor. Exceptie face concediul fara plata acordat personalului din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, care este limitat la 90 de zile in cazul sustinerii unor examene, astfel:
- sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutii de invatamant superior, cursuri seral sau fara frecventa, a examenelor universitare, dar si pentru examenul de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, cursuri seral sau fara frecventa;
- sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
- prezentarea la concurs pentru ocuparea unui alt loc de munca in alta unitate, pentru angajatii din mediul bugetar.
Poate fi acordat concediu fara plata pentru o perioada mai mare de 90 de zile in urmatoarele situatii:
- ingrijirea copilului bolnav cu varsta mai mare de trei ani, in functie de perioada specificata in certificatul medical – ambii parinti pot sa beneficieze de acest drept;
- tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca salariatul nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului/sotiei sau a unei rude apropiate (copil, frate, sora, parinte) pe durata in care acestia se afla la tratament in strainatate; in ambele situatii este necesar avizul din partea Ministerului Sanatatii.
Concediul fara plata poate fi acordat pentru rezolvarea unor situatii personale, altele decat cele mentionate mai sus, dar si pentru studii sau pentru formare profesionala. Conform art. 154 din Codul Muncii, concediul pentru formare profesionala poate fi acordat cu sau fara plata.
Cum poate fi solicitat concediul fara plata
Este important de retinut ca angajatii care vor sa intre in concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa inainteze cererea cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia. Solicitarea trebuie sa includa informatii despre stagiul de formare profesionala, precum data de incepere, domeniul, durata si denumirea institutiei de formare profesionala.
In plus, concediul fara plata pentru formare profesionala poate fi efectuat si fractionat, pe durata unui an calendaristic. Aici pot fi incadrate zilele libere pentru sustinerea examenelor de absolvire a unei forme de invatamant sau de promovare in anul urmator in cadrul invatamantului superior. Si in aceste situatii, cererea trebuie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte.
Angajatorul nu este obligat sa aprobe solicitarea pentru concediu fara plata pentru formare profesionala si o poate respinge doar daca absenta angajatului respectiv ar prejudicia desfasurarea activitatii, conform art. 155 din Codul Muncii.
Important! Angajatii nu pot intra in concediu fara plata daca angajatorul nu este de acord. In acelasi timp, angajatorul nu poate sa trimita angajatii in concediu fara plata daca acestia nu sunt de acord.
In schimb, daca angajatoul nu si-a respectat obligatia de a asigura formarea profesionala pe cheltuiala sa, salariatul are dreptul la un concediu de formare profesionala, platit de angajator de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 ore.
Cum sunt reglementate vechimea in munca si asigurarea de sanatate in aceasta situatie
Concediile fara plata se scad din vechimea in munca, cu exceptia celor pentru formare profesionala a caror durata nu se poate deduce din concediul de odihna anual si care sunt considerate perioada de munca efectiva.
Chiar daca angajatii pot sta in concediu fara plata oricat au nevoie, cu acordul angajatorului, este important de mentionat faptul ca, dupa trei luni, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate. Acest aspect este reglementat prin normele metodologice de aplicare ale Ordinului nr. 617/2007, art. 2, care stabileste ca drepturile de asigurare inceteaza la trei luni de la ultima plata a salariului.
In plus, pe durata concediului fara plata nu se retin si nici nu se vireaza contributii, astfel ca dupa trei luni asigurarea la sanatate este suspendata.
Care sunt obligatiile angajatorului in cazul suspendarii contractului de munca
Conform prevederilor din Codul Muncii, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale, contractul de munca poate fi suspendat cu acordul partilor. In aceasta situatie, angajatorul are obligatia sa completeze Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) si sa il transmita catre Inspectoratul Teritorial de Munca, cel tarziu in ziua anterioara datei la care este suspendat contractul de munca.
Transmiterea informatiilor catre REVISAL poate fi facuta si printr-un software administrare de personal care este conectat cu acesta si toate operatiunile de modificare a contractelor se fac automat.
In cazul in care angajatorul nu respecta aceste prevederi, poate fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de lei.
Care sunt avantajele si dezavantajele in cazul solicitarii concediului fara plata
Principalele avantaje ale concediului fara plata sunt faptul ca poate reprezenta o modalitate pentru rezolvarea anumitor situatii personale, dar si faptul ca nu exista o perioada fixa pentru care poate fi solicitat. Astfel, angajatul poate solicita concediu fara plata pana isi rezolva situatiile personale.
Dezavantajul consta in faptul ca, daca perioada concediului fara plata este mai mare de trei luni, angajatul pierde dreptul de a fi asigurat in sistemul public de asigurari de sanatate. Totodata, exista posibilitatea sa apara probleme intre angajator si angajat, deoarece angajatul nu isi poate lua concediu fara plata fara permisiunea angajatorului.
sursa: colorful.hr
[slideshow_deploy id=’20328′]