În mod evident, provocările anului bugetar 2019 sunt deosebite și pentru administrația publică locală din municipiul Lupeni, la fel ca pentru marea majoritate a unităților administrativ-teritoriale din România. Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune însă că, din păcate, la nivel național, dezbaterile publice pe marginea repartizării banilor de la Bugetul de Stat către administrațiile publice locale au fost, anul acesta, puternic marcate de interferențele cu dezbaterea politică, având în vedere că 2019 este și un an cu importante conotații electorale.
Primarul din Lupeni a participat la toate întâlnirile de la București ale Asociației Municipiilor din România cu reprezentanți ai Guvernului, pe marginea acestui subiect. Lucian Resmeriță apreciază că alocațiile bugetare repartizate de Guvern din cotele de impozit pe venit către Primării este una corectă. ”Cota aceasta din impozitul pe venit al salariaților din România a crescut anul acesta la 60% pentru administrațiile locale. Ceea ce, în opinia mea e foarte corect. Sigur că primarii marilor orașe, acolo unde există un număr foarte mare de salariați, ar vrea să rămână 100% la nivel local acești bani. Dar trebuie să avem în vedere că dacă, spre exemplu, la Simeria – ca să dau un exemplu din județul nostru – un mare investitor crează câteva mii de locuri de muncă pentru cetățeni, acest lucru se datorează nu exclusiv administrației locale, ci și faptului că statul român a finanțat aici o investiție de multe milioane de euro, construind o autostradă cu descărcare în această localitate”, explică primarul Lucian Resmeriță.
Acesta arată, în același timp, că din cota de 40% din impozitul pe venit, care rămâne la bugetul central, sunt repartizați bani și spre administrațiile din zone mai sărace, acolo unde șomajul are o cotă ridicată și, evident, încasările autorităților locale din cota cuvenită a impozitului pe venit este mult mai mică și nu poate asigura dezvoltarea acestor comunități locale care trebuie, în mod firesc, sprijnite. În acest sens, Lucian Resmeriță spune că Guvernul a luat o măsură corectă, alocând tuturor Primăriilor, în funcție de numărul populației, o sumă minimă pe cap de locuitor, repartizată unitar, care asigură practic funcționarea fără probleme a autorităților locale. ”La acești bani, se adaugă veniturile proprii pe care le colectează Primăriile, din impozitele pe terenuri, clădiri, autovehicule etc., bani care pot constitui o bună parte din fondurile de dezvoltare. În plus, autoritățile locale au la dispoziție pentru acest lucru și fondurile europene, iar marile orașe sunt și aici favorizate pentru că au axe speciale pe care le pot accesa în acest scop, pe când restul orașelor, municipiilor și comunelor din România ne ”batem” pentru o cotă mult mai mică din aceste fonduri. Spre exemplu, la fondurile pentru școli, pe Axa 10, pentru școlile gimnaziale sunt disponibile 10 milioane de euro pe Regiunea Vest, în timp ce Deva, Timișoara, Aradul și Reșița, reședințele de județ, au o axă de finanțare pentru același tip de școli, în valoare de vreo 40 de milioane de euro”, spune Lucian Resmeriță.
În altă ordine de idei, temerile că noua repartizare a fondurilor pentru autoritățile locale, care vin și cu obligația asigurării integrale a costurilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și a salariilor pentru însoțitorii acestora, ar putea genera probleme în decontul acestor drepturi cuvenite unor persoane cu nevoie speciale, sunt în opinia primarului din Lupeni, o falsă problemă, adusă în spațiul public din rațiuni pur electorale. ”Nu mi se pare corect că s-a adus în discuție problema indemnizațiilor și salariilor pentru persoanele cu dizabilități și a însoțitorilor acestora, așa cum nu mi se parte corect că acești oameni au fost scoși în stradă după ce, în mod fals, li s-a indus teama că ar putea rămâne fără aceste drepturi care li se cuvin. Realitatea este că, în actuala guvernare, niciodată nu s-a întâmplat ca vreun om să nu-și primească salariul și indemnizația la zi. Și nici nu se va întâmpla așa ceva !”, spune primarul Resmeriță.
În ceea ce privește situația de la Lupeni, primarul Lucian Resmeriță spune că bugetul local este asemenea unui buget de familie: oricâți bani ai avea, fie ei mulți sau puțini, oricum nu ajung niciodată pentru tot ceea ce îți propui să realizezi. Cu toate acestea, el apreciază cu nu doar municipiul Lupeni, ci toate municipiile și orașele din Valea Jiului vor avea anul acesta bugete locale foarte bune, așa cum este firesc să fie. ”Vom căuta să facem în așa fel, încât să gestionăm în mod eficient resursele noastre bugetare pentru a avea banii necesari atât pentru componenta socială, cât și pentru investițiile publice pe care le-am asumat în fața cetățenilor și pe care trebuie să le punem în practică”, arată primarul Lucian Resmeriță.
Acesta explică faptul că, din acest punct de vedere, pe de o parte, fondurile europene deja contractate sau care sunt încă disponibile pentru a fi accesate, iar pe de altă parte, proiectele depuse spre finanțare de la bugetul de stat la diverse ministere sau la Compania Națională de Investiții, vor constitui și în 2019 sursa de finanțare a proiectelor de dezvoltare locală. Spre exemplu, primarul municipiului Lupeni arată că, numai pentru continuarea dezvoltării stațiunii Straja (care a devebit deja un nou motor de dezvoltare a economiei locale), Primăria Lupeni a depus la termen documentația necesară pentru continuarea investițiilor în Domeniul Schiabil, cu finanțare de la Ministerul Turismului. De asemenea, pentru a încuraja turismul de vară, primarul Lucian Resmeriță i-a transmis ministrului Tineretului și Sporturilor care a fost prezent în aceste zile în Valea Jiului, solicitarea de a finanța o serie de investiții în zona Straja. Una dintre acestea ar putea fi, spre exemplu, construirea unui traseu de mountan-bike din vârful Straja până jos la zona de agrement.
Odată cu aprobarea Legii Bugetului de Stat, la Lupeni vor începe dezbaterile cu privire la construcția Bugetului local pentru anul 2019, iar primarul localității speră că acesta va fi aprobat în cel mai scurt timp posibil, astfel încât cetățenii să beneficieze de investițiile prognozate.