Reprezentanții pensionarilor din Valea Jiului cer de urgență o întrevedere cu liderii Puterii politice pentru a-și prezenta doleanțele și pentru a-și exprima nemulțumirile legate de încălcarea și pierderea unor drepturi
Reprezentanții Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului au lansat pentru data de 22 februarie 2019, o invitație la dialog către liderii Guvernului și ai PSD, în vederea soluționării unor probleme importante cu care se confruntă pensionarii și, mai ales, pensionarii mineri, din această regiune a țării. Din păcate, întâlnirea la care au fost invitați ministrul Muncii – Marius Budăi, secretarul de stat de la Ministerul Energiei – Doru Vișan, președintele CNP – Robert Stănescu, directorul general al CEH – Samuel Dioane, directorul general al SNIMVJ – Vasile Pavel, senatorii Cristian Resmeriță și Viorel Sălan, deputații Laurențiu Nistor, Sorin Marica și Natalia Intotero dar și secretarul general al PSD – Codrin Ștefănescu, nu a mai avut loc, pentru că persoanele vizate nu au putut onora invitația. În schimb, delegația pensionarilor mineri a participat la un dialog cu senatorul Cristian Resmeriță, căruia i-au expus problemele cu care se confruntă în prezent pensionarii din Valea Jiului și i-au cerut să se implice mai mult în soluționarea acestora.
Vicepreședintele LPMVJ, Ion Aurel Titel (fost președinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului) apreciază că, deși foarte mulți pensionari și-au pus speranțe în remedierea inechităților privind drepturile de pensie pentru cei care au lucrat în grupele 1 și 2 de muncă și s-au pensionat înainte de anul 2011 odată cu elaborarea Legii 221/2018, faptul că la 5 luni de la intrarea în vigoare a legii nu s-a consemnat încă nici o pensie recalculată, induce un sentiment de neîncredere al oamenilor față de seriozitatea și dorința Guvernului și a Casei de Pensii în a rezolva această problemă. ”Sunt peste 14.000 de oameni care așteaptă să li se facă dreptate, prin recalcularea drepturilor la pensie, în baza acestei legi. Mulți sunt în vârstă și se tem că nici măcar nu vor apuca să vadă că li s-a mărit pensia, așa cum li s-a promis și cum, de altfel, s-a legiferat. Noi am sperat că într-o întâlnire față în față cu ministrul Muncii și cu directorul Casei Naționale de Pensii, putem afla adevărul. Considerăm că am așteptat destul și nu mai putem admite să fim mințiți în continuare cu povestea aceasta cu softul. În cazul în care nu se va rezolva, în perioada imediat următoare această problemă, suntem ferm hotărâți să demarăm acțiuni de protest fără precedent, așa cum suntem pregătiți să-i sancționăm pe toți cei care
ne-au mințit, în cei doi ani electorali care urmează”, spune Ion Aurel Titel.
Împreună cu mai mulți reprezentanți din conducerea Ligii Pensionarilor Mineri Valea Jiului, Ion Aurel Titel arată că a fost elaborat și un document care va fi înaintat liderilor Puterii politice, Ministrului Muncii și Solidarității Sociale și chiar Primului Ministru, document în care sunt evidențiate principalele puncte de importanță vitală pentru această categorie socială din populația Văii Jiului. Documentul a fost deja înmânat senatorului de Valea Jiului, Cristian Resmeriță, la întâlnirea pe care liderii pensionarilor mineri au avut-o cu acesta vineri, 22 februarie.
Prin acest document, reprezentanții pensionarilor din Valea Jiului solicită, pe lângă punerea în aplicare, de urgență, a Legii 221/2018, elaborarea unei noi legi a pensiilor, din care să fie eliminate orice fel de discriminări și inechități față de drepturile cuvenite aceleiași categorii profesionale.
Un alt punct important din documentul transmis de pensionari liderilor Puterii vizează identificarea, de urgență, a unei soluții pentru acordarea în continuare a drepturilor legale și constituționale pe care le au foștii mineri cu privire la unele gratuități pentru consmul de energie. ”Dreptul la facilitățile primite pentru munca în condiții extrem de grele de către mineri și pensionari mineri, respectiv subvenționarea unei cantități de energie electrică și, respectiv, termică pentru încălzirea locuinței au fost acordate, sub diverse forme, încă din 1924. După anul 2010, aceste drepturi au fost transformate în facilități conform Directivelor UE și au fost acordate minerilor ca ajutor de stat conform Deciziei 787/2010 a Comisiei Europene. Această decizie încetează însă odată cu prima zi a anului 2019. Din acest motiv, considerăm că, deși există ca bază legală acordarea acestor gratuități în continuare (HG 670/1990 coroborată cu art.47, alin. 1 din Constituție), considerăm că pentru rezolvarea definitivă, onestă și sustenabilă a acestei chestiuni, ar fi necesară emiterea unei noi Hotărâri de Guvern, prin care aceste gratuități să fie preluate de Ministerul Muncii de la Ministerul Energiei și să fie acordate celor 7655 de pensionari mineri în drept, direct pe cuponul de pensie”, spune Ion Aurel Titel, vicepreședintele LPMVJ Petroșani. Acesta arată că, de altfel efortul bugetar în acest sens nu este unul foarte mare, din plățile făcute în anul 2016 de către SNIMVJ pentru aceste drepturi, fiind vorba despre o sumă brută de circa 6,5 milioane de lei, anual.
Dincolo de aceste chestiuni care-i vizează în mod direct, liderii pensionarilor mineri solicită și luarea unor măsuri care să asigure continuitatea sectorului minier și energetic din regiune dar și alte măsuri economice și sociale prin care să fie stimulată dezvoltarea în continuare a zonei. ”Restructurarea sectorului minier, fără ca în locul acesteia să fi fost implementate alte proiecte economice care să asigure sustenabilitate și locuri de muncă pentru oameni, în mod special, pentru tineri, a făcut ca zona să se depopuleze și familii întregi să se dezrădăcineze. Acest fenoment trist trebuie stopat, iar acest lucru stă doar în puterea celor care conduc destinele acestei țări și care au obligația morală să-și îndrepte atenția și spre această zonă”, spune Titel.
Delegații pensionarilor prezenți la întâlnirea cu senatorul Cristian Resmeriță i-au mulțumit acestuia pentru interesul manifestat față de acest set de probleme și l-au rugat să facă demersurile necesare pentru ca o întâlnire cu liderii Puterii politice să poată avea loc, în perioada imediat următoare, în Valea Jiului.
[slideshow_deploy id=’27126′]